Izraelis plečia puolimą Gazos Ruože. EPA-ELTA nuotr.

Pirmadienį Izraelis išplėtė apsiaustame Gazos Ruože vykdomą „Hamas“ smogikų puolimą, didėjant tarptautiniam susirūpinimui dėl augančio civilių aukų skaičiaus kare, kuriam pradžią davė spalio 7-osios išpuoliai.

Atvirų karo veiksmų atnaujinimas pasibaigus paliauboms tarp Izraelio ir „Hamas“ sukėlė atgarsį regione, kuris yra atsidūręs ant platesnio konflikto slenksčio.

Penktadienį pasibaigus savaitę trukusiam ugnies nutraukimui, Gazos Ruože atsinaujino kovos tarp „Hamas“ ir į priekį žengiančių Izraelio karių, taip pat raketų paleidimai į Izraelį ir oro antskrydžiai palestiniečių teritorijoje.

Savaitgalį po Izraelio oro antskrydžių Gazos šiaurėje į dangų kilo tiršti dūmų ir dulkių debesys.

Sekmadienį Izraelio kariuomenė pranešė apie raketų salves iš Gazos Ruožo į Izraelį ir pridūrė, kad dauguma jų buvo perimtos.

„Hamas“ vyriausybė Gazos Ruože ir oficiali palestiniečių naujienų agentūra „Wafa“ teigė, kad vėlų sekmadienį teritorijos šiaurėje buvo smogta į Kamalo Adwano ligoninės įėjimą. Pasak naujienų agentūros, smūgis pražudė kelis žmones, o „Hamas“ apkaltino Izraelį pažeidus humanitarinę teisę.

Naujienų agentūrai AFP susisiekus su Izraelio kariuomene, ji iš karto nekomentavo šio smūgio.

Izraelis tvirtina, kad „Hamas“ naudojasi ligoninėmis ir kita civiline infrastruktūra kariniais tikslais. Islamistų judėjimas šių kaltinimų kratosi.

„IDF (Izraelio gynybos pajėgos) toliau plečia savo sausumos operaciją prieš pagrindinius „Hamas“ frontus Gazos Ruože“, – sekmadienį pareiškė Izraelio kariuomenės atstovas Danielis Hagari.

Izraelis yra pažadėjęs sunaikinti „Hamas“ dėl spalio 7-osios išpuolių, per kuriuos grupuotės smogikai Izraelyje pražudė 1 200 žmonių ir paėmė 240 įkaitų. „Hamas“ kontroliuojamos Sveikatos ministerijos duomenimis, nuo spalio 7 d. Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 15 500 žmonių.

Pagal paliaubų susitarimą mainais į palestiniečius, laikomus Izraelio kalėjimuose, buvo paleista kelios dešimtys Izraelio įkaitų. Tačiau penktadienį kovos buvo atnaujintos, nepaisant tarptautinės bendruomenės raginimų pratęsti ugnies nutraukimą.

Pasak Izraelio kariuomenės, Gazos Ruože vis dar laikomi 137 įkaitai. Nepaisant to, „Hamas“ atmeta galimybę išlaisvinti daugiau žmonių, jei nebus susitarta dėl nuolatinių paliaubų.

Sekmadienį Izraelio kariuomenė nurodė, kad nuo karo pradžios jau surengė apie 10 000 oro antskrydžių.

Lina Linkevičiūtė (AFP)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: