Crocus City Hall / Wikimedia comons nuotr.

133 žmogus žuvo ir daugiau kaip 100 buvo sužeisti per teroro aktą koncertų salėje „Crocus City Hall“ Maskvos šiaurės vakaruose, praneša „Telegram“ kanalas „112“, remdamasis šaltiniu, rašo portalas „Meduza“.

Rusijos valdžia kol kas nepateikia oficialių duomenų apie žuvusiuosius ir sužeistuosius. Anksčiau buvo pranešta, kad degančiame pastate gali būti įstrigę keli šimtai žmonių. Į įvykio vietą atvyko specialiosios pajėgos ir ugniagesiai, vyksta evakuacija.

Baltieji rūmai penktadienį pareiškė nematantys jokių požymių, kad su Rusijos invazija kovojanti Ukraina būtų susijusi su mirtinu išpuoliu Maskvos koncertų salėje.

„Šiuo metu nėra jokių požymių, kad Ukraina ar ukrainiečiai būtų susiję su šaudymu“, – žurnalistams sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby. „Šią ankstyvą valandą noriu jus patikinti, kad nėra jokio ryšio su Ukraina“, – pridūrė jis.

Ukrainos gynybos ministerijos vyriausioji žvalgybos valdyba apkaltino Rusijos slaptąsias tarnybas suplanavus mirtiną išpuolį koncertų salėje netoli Maskvos.

„Teroro išpuolis Maskvoje buvo suplanuota ir apgalvota Rusijos specialiųjų tarnybų provokacija, įvykdyta Putino nurodymu“, – „Telegram“ kanale pareiškė žvalgybos tarnyba ir pridūrė, kad atakos tikslas yra „toliau eskaluoti ir išplėsti karą“ su Ukraina.

Kovo 22-osios vakarą, prieš grupės „Piknik“ koncertą, keli ginkluoti vyrai maskuojamosiomis uniformomis paleido ugnį į koncertų salės „Crocus City Hall“ lankytojus ir darbuotojus. Netrukus pastatas užsidegė. „Telegram“ kanalų teigimu, užpuolikai galėjo užsibarikaduoti pastate.

Penktadienį ginkluoti asmenys pradėjo šaudyti koncertų salėje Maskvos priemiestyje, yra žuvusiųjų ir sužeistųjų, pastatą apėmė didelis gaisras, pranešė Maskvos meras ir Rusijos naujienų agentūros.

Pasak įvykio vietoje buvusio naujienų agentūros „RIA Novosti“ žurnalisto, užpuolikai, apsirengę maskuojamaisiais drabužiais, pateko į pastatą, atidengė ugnį ir sviedė granatą arba padegamąją bombą.

Ugnis greitai išplito „Crocus City Hall“ centre, esančiame į šiaurę nuo Rusijos sostinės, ten esančioje salėje telpa keli tūkstančiai žmonių, buvo surengti keli geriausių tarptautinių atlikėjų koncertai.

„Nežinomi žmonės atidengė ugnį „Crocus City Hall“. Vyksta žmonių evakuacija“, – naujienų agentūrai TASS sakė pagalbos tarnybos.

„RIA Novosti“ citavo savo žurnalistą, pranešusį, kad teatre šaudyta iš automatinių ginklų, yra aukų.

Maždaug 100 žmonių buvo evakuoti iš koncertų salės pusrūsio, pranešė pagalbos tarnybos. Jos mėgino pasiekti kitus žmones, besiglaudžiančius ant pastato stogo.

„Ugniagesiai iš pusrūsio evakavo apie 100 žmonių. Vyksta darbas siekiant išgelbėti žmones ant pastato stogo naudojant kėlimo įrangą„, – „Telegram“ kanale parašė Maskvos srities nepaprastųjų situacijų ministerija.

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST) pranešė, kad yra žuvusiųjų ir sužeistųjų.

Po mirtinų šaudynių Rusija penktadienį pasmerkė „kruviną teroro išpuolį“ koncertų salėje. „Visa pasaulio bendruomenė turi pasmerkti šį niekingą nusikaltimą!“, – „Telegram“ kanale parašė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Baltieji rūmai pareiškė užuojautą „siaubingo“ šaudymo aukoms ir sakė mėginantys gauti daugiau informacijos. „Mūsų mintys yra su šio siaubingo šaudymo išpuolio aukomis“, – žurnalistams sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby. „Vaizdai yra tiesiog siaubingi, sunku į tai žiūrėti“, – pridūrė jis.

Viljama Sudikienė (AFP) / Stasys Gimbutis (ELTA)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: