Donaldas Trumpas / Wikimedia comons nuotr.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas nepripažįsta savo kaltės dėl Džordžijos valstijoje jam pareikštų kaltinimų mėginus daryti įtaką rinkimams. Tai rodo ketvirtadienį paskelbti teismo dokumentai. Remiantis jais, D. Trumpas taip pat nurodo pasinaudosiąs savo teise neatvykti į teismą, kai bus skaitomi kaltinimai. Atitinkamas posėdis numatytas rugsėjo 6 d.

Džordžijoje D. Trumpui ir dar 18 asmenų pateikti kaltinimai dėl mėginimo daryti įtaką 2020 m. prezidento rinkimų baigčiai šioje valstijoje. Praėjusį ketvirtadienį respublikonas jau turėjo pasirodyti Atlantos Fultono apygardos kalėjime, kad dėl kaltinimų formaliai pasiduotų institucijoms ir būtų užfiksuoti jo asmens duomenys. Čia buvo padaryta ir istorine vadinama respublikonų kandidato į JAV prezidentus nuotrauka.

98 puslapių kaltinamajame rašte išvardyti įvairūs kaltinamieji punktai, įskaitant kaltinimus reketu ir sąmokslu.

Tai jau ketvirtoji byla D. Trumpui. JAV istorijoje dar nėra buvę atvejo, kad buvęs prezidentas stotų prieš teismą dėl nusikalstamų veikų. Respublikonas ketina siekti prezidento posto 2024 m. vyksiančiuose rinkimuose. Jis visus kaltinimus atmeta ir baudžiamąjį persekiojimą vadina priešininkų mėginimu užkirsti kelią jam sugrįžti į Baltuosius rūmus.

D. Trumpas 2020 m. pralaimėjo prezidento rinkimus demokratui Joe Bidenui, tačiau iki šiol nesutinka pripažinti pralaimėjimo.

Džordžija buvo viena iš valstijų, vaidinusių labai svarbų vaidmenį rinkimų baigčiai. J. Bidenas čia laimėjo maždaug 12 000 balsų persvara. Tada D. Trumpas čia, kaip ir kitose valstijose, dar mėgino pakeisti rezultatus. Be kita ko, jis per valandą trukusį pokalbį telefonu ragino Džordžijos vyriausiąjį rinkimų prižiūrėtoją, savo partietį Bradą Raffenspergerį „rasti“ pakankamai balsų už jį, kad būtų galima perskaičiuoti ir pakeisti rezultatus.

Rasa Strimaitytė (ELTA)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: