© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV pirmoji ponia Michelle Obama (Mišel Obama) šeštadienį ragino Kambodžos moksleivius uoliai mokytis ir pasinaudoti savo išsilavinimu, kad galėtų reikalauti didesnės laisvės ir lygybės savo Pietryčių Azijos šalyje.

Kambodžą jau 30 metų valdo autoritarinis premjeras Hun Senas, kurio žmona Bun Rany (Bun Rani) šeštadienį lydėjo M.Obamą per jos vizitą šiauriniame Siem Reapo mieste.

Michelle Obama tesia penkių dienų kelionę po Azijos šalis, siekdama atkreipti dėmesį į JAV vadovaujamą švietimo iniciatyvą “Leiskit mergaitėms mokytis” (Let Girls Learn), kurią ji ir prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) paskelbė anksčiau šį mėnesį. Ši bendruomenių lygmens programa, kurią organizuos Taikos korpuso savanoriai, sieks padėti užtikrinti vidurinį išsilavinimą 62 mln. mergaičių besivystančiose šalyse.

M.Obama sakė kalbą moksleiviams vienaukščiame mokyklos pastate iš raudonų plytų, apsuptame gruntinių kelių, tačiau joje, kitaip negu daugumoje kitų mokyklų, veikia vandentiekis. Atvykusią JAV pirmąją ponią pasitiko išrikiuoti vaikai, mojuojantys Kambodžos ir JAV vėliavėlėmis, o vėliau Michelle Obama kalbėjosi su 10 mergaičių, kurios pasakojo, kaip keliasi anksti, kad pagamintų pusryčius savo šeimoms, o vėliau išeina į toli nuo jų namų esančią mokyklą ir sėdi pamokose iki vėlaus vakaro.

“Jūs esate pavyzdys pasauliui”, – pareiškė M.Obama, ragindama mokines išnaudoti savo “balsus, pasisakant už gerus dalykus – ar tai būtų daugiau švietimo, geresnė sveikatos apsauga, ar didesnė laisvė ir lygybė”.

“Dabar jūs turėsit balsą ir būsit įgijusios išsilavinimą, kad panaudotumėt jį geriems tikslams, – pabrėžė ji. – Ne tik čia, Kambodžoje, Siem Reape, bet ir pasaulyje. Tikiuosi, kad jūs visos pasijusite įgijusios galią tai padaryti.”

M.Obamos kelionė tapo pirmąja Kambodžoje apsilankiusia pareigas einančio JAV prezidento žmona.

Jos vyras B.Obama 2012 metais tapo pirmuoju Kambodžoje apsilankiusiu JAV prezidentu, kuris tada asmeniškai susitiko su Hun Senu ir spaudė jį pagerinti žmogaus teisių padėtį bei spręsti politines problemas. Baltųjų rūmų pareigūnai sakė, kad tas prezidento ir Kambodžos premjero susitikimas buvo įtemptas.

Hun Senas yra vienas seniausių valstybių vadovų, jo politiniai oponentai ir žmogaus teisių organizacijos kaltina jį monopolizavus valdžią ir brutaliai slopinantį bet kokį nepaklusnumą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: