© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kinijos policija užtvėrė vartus į kapines, kuriose palaidotos prieš 24 metus vykusių Tiananmenio aikštės žudynių aukos, kaip ir kasmet imantis veiksmų užkirsti kelią tų įvykių minėjimo akcijoms.

Pareigūnai kasmet birželio 4-ąją imasi didelio masto veiksmų, kad užkirstų kelią diskusijoms apie tai, kaip 1989-aisiais buvo jėga numalšinti demokratijos šalininkų protestai, per kuriuos žuvo bent keli šimtai žmonių. Tie įvykiai laikomi tamsiausia dėme pastarųjų dešimtmečių Kinijos žmogaus teisių istorijoje.

Keliolika saugumo pareigūnų budėjo prie akmeninių vartų į Vanano kapines vakarų Pekino kalvose, kurias kasmet lanko žuvusiųjų motinos. Pareigūnai liepė naujienų agentūros AFP žurnalistams pasitraukti iš tos teritorijose.

Pareigūnai taip pat ėmėsi veiksmų prieš dešimt iškilių disidentų, kurie buvo sulaikyti arba intensyviau sekami, nurodė Honkonge įsikūrusi žmogaus teisių organizacija “China Human Rights Defenders”.

Socialiniame tinkle “Sina Weibo”, panašiame į “Twitter”, buvo blokuojamos paieškos pagal kai kuriuos žodžius, įskaitant “Tiananmenis” ir “žvakutė”, kuris naudojamas raginant rengti internetines atminimo akcijas.

Aktyvistai naudojosi užsienio tinklalapiais, minėdami Tiananmenio įvykius ir kritikuodami valdžią.

“Ginčai šioje šalyje iš esmės yra įstrigę prie klausimo, ar uždegti žvakutę, ar ją užgesinti”, – disidentas menininkas Ai Weiwei (Ai Veivei) parašė “Twitter” žinutėje.

Tuo tarpu žmogau teisių gynėjas Liu Xiaoyuanas (Liu Siaojuanas) savo “Twitter” žinutėje nurodė, kad jam septynioms dienoms užblokuota prieiga prie “Sina Weibo” dėl dalijimosi “jautria informacija” – raginimu kitiems pagerbti aukas, įkėlus uždegtos žvakelės nuotrauką.

Internete pasklido karikatūra, kurią įkvėpė sukurti 1989 metais padaryta nuotrauka, kurioje vienas civilis matomas stovintis priešais ilgą tankų koloną, važiuojančią į Tiananmenio aikštė. Satyriniame paveikslėlyje karinės mašinos buvo pakeistos plastikiniais ančiukais.

Tačiau to paveikslėlio nebuvo įmanoma rasti tinklalapiuose, esančiuose kitapus “Didžiosios Kinijos ugniasienės”, kaip yra vadinama šios šalies interneto cenzūros sistema.

Iškilus disidentas Hu Jia (Hu Dzia) rašė “Twitter”, kad didelės pastangos užgniaužti diskusijas apie įvykius Tiananmenio aikštėje atskleidžia vyriausybės silpnumą.

Tokios pastangos pabrėžia valdančiosios Komunistų partijos “neteisėtą prigimtį”, rašo jis.

“Precedento neturintis didelis spaudimas per 24-ąsias Birželio 4-osios metines iš tiesų atskleidžia valdžios baimę”, – pridūrė Hu Jia.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: