© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kinija penktadienį iškvietė Japonijos ambasadorių ir pareiškė protestą dėl vieno japonų ministro ir dešimčių parlamentarų apsilankymų Tokijuje esančioje prieštaringai vertinamoje Jasukunio šventovėje karo aukoms, pranešė kinų Užsienio reikalų ministerija.

“Kinijos užsienio reikalų viceministras Liu Zhenminas (Liu Dženminas) iškvietė Japonijos ambasadorių Kinijoje rimtam protestui ir griežtam pasmerkimui”, – žurnalistams sakė atstovė Hua Chunying (Čuning).

Kinija ir Pietų Korėja Jasukunio šventovę laiko ankstesnio Japonijos militarizmo simboliu.

Japonijos vidaus reikalų ir ryšių ministras Yoshitaka Shindo (Jošitaka Šindas) teigė, kad Jasukunio šventovėje apsilankė kaip privatus asmuo ir nesureikšmino galimų neigiamų diplomatinių padarinių.

Jasukunio šventykloje maldininkų srautas yra suintensyvėjęs per Japonijos rudens šventę, kuri tęsis iki sekmadienio.

Tuo tarpu premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) pasiuntė tai šventovei simbolinę dovaną, akivaizdžiai parodydamas, kad asmeniškai jos neaplankys.

Jasukunio šventovėje pagerbiami apie 2,5 mln. karo aukų, tarp jų – 14 garsių Antrojo pasaulinio karo nusikaltėlių. Aukšto rango pareigūnų vizitai toje šventykloje nuolat gadina ginčų dėl istorijos interpretavimo temdomus santykius tarp Japonijos ir jos kaimynių Azijoje.

Grupė Japonijos parlamento narių tradiciškai apsilanko toje šventovėje per pavasario ir rudens šventes, taip pat rugpjūčio 15-ąją, minint Japonijos kapituliacijos Antrajame pasauliniame kare metines.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: