Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Didžiojoje Britanijoje sulaikytas nuverstojo Kirgizijos prezidento sūnus pagal JAV išduotą ekstradicijos orderį, įtariant jį sukčiavimu, šeštadienį pranešė Didžiosios Britanijos ir Kirgizijos pareigūnai.

Londono policija nurodė, kad besislapstantis 34 metų Maksimas Bakijevas buvo suimtas penktadienio popietę ir kad jam bus pateikti kaltinimai dėl sąmokslo sukčiauti ir trukdyti teisingumui, 2010 ir 2012 metais.

M.Bakijevą sulaikė policijos ekstradicijos skyriaus pareigūnai. Jis pats sutiko vykti į policijos nuovadą prabangiame Belgravijos rajone Didžiosios Britanijos sostinėje, o vėliau buvo paleistas už užstatą iki kito teismo posėdžio gruodžio 7 dieną, sakoma pranešime.

Kirgizijos prokurorai teigia, kad M.Bakijevui priklausančios bendrovės nesumokėjo beveik 80 mln. JAV dolerių mokesčių už aviacinius degalus, parduotus jo šalyje esančią JAV oro pajėgų bazę aprūpinantiems tiekėjams. Toje bazėje degalų atsargas papildo kariniai lėktuvai, skraidantys virš Afganistano; ji taip pat yra svarbus karių pervežimo centras.

Kirgizijos pareigūnai nurodė, kad jų šalis nėra pasirašiusi ekstradicijos sutarties su Britanija, tačiau M.Bakijevas gali būti išduotas Jungtinėms Valstijoms ir ten teisiamas.

Kaltinimai M.Bakijevui susiję su jo veikla 2005 metais, kai jo tėvas Kurmanbekas Bakijevas atėjo į valdžią. Jo kritikai teigia, kad šalies vadovas iškart pradėjo ruošti sūnų savo posto paveldėtoju.

Kurmanbekas Bakijevas buvo nuverstas 2010 metais per visuotinį sukilimą, pakurstytą nepasitenkinimo dėl ekonomikos sąstingio ir įsišaknijusios korupcijos.

Jis pabėgo į Baltarusiją, kur dabar gyvena globojamas tos šalies autoritarinio prezidento Aleksandro Lukašenkos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: