Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Monako valdytojas kunigaikštis Albertas su žmona kunigaikštiene Charlene penktadienį pagerbė Holokausto aukas aplankydami karo metais nacių Vokietijos laikytą Aušvico-Birkenau mirties stovyklą Lenkijoje.

Karališkoji pora padėjo vainiką prie Aušvico Mirties sienos, kur buvo sušaudyti tūkstančiai belaisvių; tad jiedu apžiūrėjo baisiąsias dujų kameras ir krematoriumą, kur buvo deginami nužudytieji.

Tada Albertas su Charlene atvyko į Birkenau, kur buvo taip pat nužudyta daugybė stovyklos kalinių.

Aušvico-Birkenau stovykla buvo didžiausia ir daugiausia gyvybių nusinešusi iš nacių įkurtų koncentracijos stovyklų. Ji taip pat vienintelė yra išlikusi beveik tokios pat būklės, kokią ją rado į Vokietiją besiveržiantys Sovietų Sąjungos kariai.

Besitraukiantys naciai sunaikino kitas Lenkijoje veikusias mirties stovyklas, tokias kaip Sobiboro, Treblinkos ir Belžeco, siekdami paslėpti savo nusikaltimų pėdsakus, tačiau Aušvico-Birkenau sugriauti nespėta.

1947 metais, praėjus dvejiems metams po karo, Lenkijos vyriausybė nusprendė išsaugoti tą mirties stovyklą, o buvę jos kaliniai padėjo įkurti muziejų.

Iš šešių milijonų Holokausto aukų žydų vienas milijonas buvo nužudyta Aušvice Birkenau, dauguma – dujų kamerose; ten žuvo ir dešimtys tūkstančių kitų tautybių žmonių: lenkų, romų, karo belaisvių iš Sovietų Sąjungos.

Šiuo apsilankymu Monako kunigaikščiai baigia trijų dienų oficialų vizitą Lenkijoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: