Vokietijos kancleris Olafas Scholzas. ELTA Juliaus Kalinsko nuotr.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas dar kartą pakartojo, kad nepritaria raketų „Taurus“ perdavimui Ukrainai. Jis tai sakė per vadinamąjį viešąjį dialogą Drezdene, pranešė „Ukrinform“.

Kanclerio argumentas buvo, kad Vokietijos gamybos raketos gali būti paleistos į taikinius Rusijos sostinėje Maskvoje. Jis sakė, kad „netinkamai panaudotos 500 km nuotolio raketos „Taurus“ gali pataikyti į kokį nors taikinį Maskvoje“. Vokietijai tai reikštų, jog reikėtų įtraukti vokiečių raketų programavimo ekspertus, kurie užtikrintų, kad raketos nelėktų į netinkamus taikinius.

Anksčiau Vokietijos kancleris ne kartą yra sakęs, kad vokiškos raketos yra daug sudėtingesnė sistema nei britų ir prancūzų. „Manau, kad tai būtų neįmanoma… Iš pat pradžių aiškiai sakiau: Ukrainoje nebus vokiečių, NATO karių (…) ir mano pozicija išlieka tvirta“, – pabrėžė O. Scholzas.

Jis pabrėžė, kad NATO ir atskiros sąjungininkės neturi įsitraukti į konfliktą. „Mes neleisime eskalacijos, Rusijos ir NATO karo“, – pabrėžė politikas.

O. Scholzas taip pat sakė, kad jį erzina kritika dėl atsisakymo perduoti „Taurus“ Ukrainai, nes daugelis pamiršta, jog Vokietija „siunčia daug daugiau nei kiti“, šiuo metu šalis yra antra pagal dydį ginklų tiekėja Ukrainai, o jei Kongresas nepritars JAV paramai, Vokietija šiame sąraše bus pirmoji. Kancleris išvardijo daugybę Vokietijos pasiųstų ginklų sistemų, įskaitant tankus, MLR sistemas, oro gynybos pajėgumus ir kita.

Kancleris taip pat nesutiko su teiginiu, kad Berlynas nenaudoja diplomatijos, ir priminė, jog ne kartą kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, tačiau tai nedavė jokių teigiamų rezultatų.

Viešojo dialogo renginyje O. Scholzas dalyvavo jau 12-ą kartą ir šįkart sulaukė daug klausimų dėl Ukrainos.

Viljama Sudikienė (UKRINFORM)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: