© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ketvirtadienį telefonu pasveikino Izraelio premjerą Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų) su pergale rinkimuose po kampanijos, kuri pablogino abiejų sąjungininkų santykius.

B.Obama pasikalbėjo su Izraelio lyderiu, kad “pasveikintų jį su jo partijos sėkme, laimėjus daugumą vietų Knesete”, pranešė Baltieji rūmai.

“Prezidentas pabrėžė, kokią svarbą Jungtinės Valstijos skiria mūsų glaudžiam bendradarbiavimui su Izraeliu karinėje, žvalgybos ir saugumo srityse, atspindinčiam abiejų šalių gilią ir tvirtą partnerystę”, – sakoma pranešime.

B.Obama pareiškė šį įprastą sveikinimą praėjus dviem dienoms po rinkimų.

Baltieji rūmai nurodė, kad per tą pokalbį B.Obama “dar kartą patvirtino Jungtinių Valstijų ilgalaikius įsipareigojimus dviejų valstybių sprendiniui, kurio rezultatas būtų saugus Izraelis greta suverenios ir gyvybingos Palestinos”.

Nuo savo perrinkimo B.Netanyahu siekė sušvelninti savo kampanijos retoriką, bet Baltieji rūmai pabrėžė peržiūrėsiantys savo veiksmus, iki šiol saugojusius Izraelį nuo Jungtinių Tautų sankcijų.

Baltieji rūmai ketvirtadienį taip pat perspėjo galintys atsisakyti teikti Izraeliui labai svarbų diplomatinį palaikymą Jungtinėse Tautose, kuriomis nori pasinaudoti palestiniečiai, pažadėję suintensyvinti savo diplomatinę kampaniją, siekdami atsikratyti izraeliečių okupacijos ir užsitikrinti nepriklausomybę.

B.Obama pareiškė, kad Vašingtonas gali būti priverstas iš naujo svarstyti savo poziciją, kai B.Netanyahu pažadėjo priešintis palestiniečių valstybės įkūrimui ir išsakė komentarų apie “būriais” balsuoti plūstančius Izraelio arabus, turėjusių įbauginti dešiniosios stovyklos šalininkus ir paskatinti juos aktyviau dalyvauti rinkimuose.

Prezidentas sakė, kad Jungtinės Valstijos “iš naujo įvertins” savo politiką, atsižvelgdamas į Izraelio lyderio pareiškimus per rinkimų kampaniją.

“Nežinau, ką jie turi omenyje tai sakydami, – komentavo Izraelio gynybos ministerijos strateginių reikalų departamento direktorius Amosas Giladas. – Vaizdas dar neaiškus. Turime pamatyti, ką jie turi galvoje.”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: