Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Palestiniečiai glėbesčiavosi ir šaudė į orą bei leido fejerverkus, švęsdami Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos ketvirtadienį priimtą sprendimą suteikti Palestinos savivaldai neprisijungusios valstybės stebėtojos statusą.

Pagrindinėms pasaulinės organizacijos narėms skelbiant savo balsus, Vakarų Kranto mieste Ramaloje esančioje Yassero Arafato (Jasiro Arafato) aikštėje, kurioje įrengtuose dideliuose ekranuose buvo tiesiogiai transliuojama ši sesija, tvyrojo tyla.

Tačiau kai buvo paskelbti rezultatai, jog aukštesnis diplomatinis statusas buvo suteiktas 138 balsais prieš devynis, ramybę nutraukė džiūgavimas ir šūksniai “Dievas visų didžiausias”.

Buvo leidžiami fejerverkai, o kai kurie džiūgaujantys žmonės šaudė į orą iš savo ginklų, miesto centre skambant muzikai.

“Esu laimingas, kad jie paskelbė valstybę, nors tai tik moralinė pergalė. Ten esama daug ryklių, tačiau pojūtis geras”, – 39 metų Rashidas al Koras (Rašidas Koras) sakė naujienų agentūrai AFP.

Netoliese JAV pilietybę turinti palestinietė Laila Jaman (Laila Džaman) mojavo keliomis Palestinos vėliavėlėmis.

“Jaučiuosi taip gerai, kad net negaliu apsakyti savo jausmų – tarsi būtume pasiekę tamsaus tunelio galą. Turėdami Palestinos valstybę, dabar esame susivieniję kaip tauta ir lyderiai”, – moteris sakė vos atgaudama kvapą.

Tačiau mokytoja Ethar al Asmar (Esar Asmar) šį sprendimą vertino pragmatiškai.

“Izraelis niekur neišeis”, – sakė ji, tačiau pridūrė, kad ši akimirka vis tiek yra istorinė.

“Labai ilgai to laukėme. Niekada nemaniau, kad ši diena ateis”, – aiškino moteris.

Anksčiau minia atidžiai klausėsi, kaip palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas (Mahmudas Abasas) kreipiasi į Generalinę Asamblėją, ragindamas jos narius pritarti jo prašymui. Prezidentui baigiant kalbą, Ramalos aikštėje prapliupo audringi plojimai.

Bassamas Rabah (Basamas Raba), pabūgęs žvarbių orų, stebėjo tiesioginę JT sesijos transliaciją per televiziją namuose.

“Paprastai neužsibūnu iki vėlumos, – jis sakė AFP. – Tačiau šį vakarą budėsiu iki išnaktų, kad pamatyčiau balsavimą dėl Palestinos, nes noriu pamatyti, kas su mumis ir kas prieš mus.”

Tuo tarpu Gazos mieste apie tūkstantis žmonių nužygiavo prie JT atstovybės, demonstruodami palaikymą balsavimui ir mojuodami įvairių palestiniečių judėjimų, tarp jų “Fatah”, vėliavomis.

Gazos Ruožą valdantis islamistų judėjimas “Hamas”, kuris yra įnirtingas “Fatah” varžovas, pastarosiomis dienomis be didelio entuziazmo palaikė ambicijas užsitikrinti JT pripažinimą, kai tremtyje gyvenantys jo lyderiai išreiškė pritarimą šiems siekiams.

Nors vyriausybė leido surengti mitingą, tarp dalyvių nesimatė žalių “Hamas” vėliavų, sakė vienas AFP reporteris.

Palestinos savivaldos prašymas pateko į pirmuosius puslapius, o dienraštis “al Hayat al Jadida” skelbė: “Palestinos valstybė… šį vakarą.”

Tačiau taip pat buvo skeptiškų balsų.

“Tai panašu į praeitų metų kalbą”, – 24 metų Abbadas Khaledas (Abadas Chalidas) sakė išklausęs M.Abbaso kreipimąsi į Generalinę Asamblėją.

“Palestiniečių vadovybė neturi jokių kortų spausti Izraeliui, – pridūrė jis. – Niekas nepasikeis; rytoj atsibusime, o (Izraelio) armija tebebus čia, kaip ir (žydų) nausėdijos.”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: