© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Maskva išleido daugiau negu 53 mlrd. rublių (apie 924 mln. eurų), teikdama pagalbą separatistų maištui Ukrainos rytuose, kur taip pat žuvo mažiausiai 220 Rusijos karių, sakoma antradienį Rusijos opozicijos aktyvistų paskelbtoje ataskaitoje.

Ši ataskaita buvo paskutinis nužudyto Kremliaus kritiko Boriso Nemcovo projektas, pagrįstas atvirų šaltinių pateikiama informacija ir pokalbiais su karių šeimomis. Ataskaitoje pateikiami faktai prieštarauja Maskvos pareiškimams, kad Ukrainoje nesikauna jokie Rusijos ginkluotųjų pajėgų nariai.

B.Nemcovas buvo nušautas vasarį Maskvos centre, o jo liberalios partijos RPR-PARNAS nariai ir keli opozicijos aktyvistai padėjo užbaigti 65 puslapių ataskaitą “Putinas. Karas”.

“Surinkome tai, kas, mūsų nuomone, visapusiškai įrodo Rusijos karių buvimą (Ukrainoje)”, – sakė Ilja Jašinas, vienas iš ataskaitos autorių.

“Visus svarbiausius karinius pasiekimus separatistams užtikrino Rusijos reguliariosios armijos grupės”, – pabrėžė jis.

Kremlius to dokumento kol kas nekomentavo.

Vakarų šalys kaltina Rusiją siunčiant į Rytų Ukrainą ginkluotę ir karius, padedančius separatistams kautis su Kijevo vyriausybės pajėgomis, taip pat juos apmoko ir dalijasi žvalgybos duomenimis. Vakarai sustiprino sankcijas Maskvai dėl to konflikto, nusinešusio jau per 6,1 tūkst. žmonių gyvybių.

Sankcijos Rusijos verslininkams ir pareigūnas pirmiausiai buvo paskelbtos po to, kai Maskva 2014 metų kovą aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, dar prieš įsiplieskiant konfliktui šalies rytinėje dalyje.

Ataskaitoje, kurią B.Nemcovas pradėjo rengti anksčiau šiais metais, kai jo pagalbos paprašė Rytų Ukrainoje žuvusių karių šeimos, sakoma, kad bent 150 Rusijos karių žuvo praeitą vasarą, kaudamiesi prie Ilovaisko miestelio ir kitur tame regione.

Artimieji gavo 3 mln. rublių (52 tūkst. eurų) kompensacijų, bet buvo įpareigoti viešai nekalbėti apie karių žūtį, nurodoma dokumente.

Anksčiau šiais metais vykusios įnirtingos kautynės prie Debalcevės miesto pareikalavo dar 70 Rusijos karių gyvybių, sakoma ataskaitoje. Tų karių artimieji buvo palikti be kompensacijų.

Ataskaitos autoriai sakė, kad Rusijos kariai dažniausiai būdavo priverčiami oficialiai pasitraukti iš armijos, prieš išsiunčiant juos į Rytų Ukrainą. Tokiu būdu siekiama pagrįsti Maskvos argumentą, kad kitapus sienos neveikia jokie Rusijos kariuomenės nariai – tik savanoriai.

Dokumente nurodoma, kad Rusija per 10 mėnesių išleido 53 mlrd. rublių, padėdama rusų “savanoriams” ir vietos separatistams, taip pat aprūpino juos ginkluote ir karine technika.

Ataskaitoje rašoma, kad rusai, kovojantys prieš Kijevo vyriausybės pajėgas Rytų Ukrainoje, uždirba iki 90 tūkst. rublių (apie 1 570 eurus) per mėnesį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: