Protestuotojas laiko plakatą su užrašu "Kodėl jums rūpi jei jūs laikotės pasniko, o aš ne?"

Tuniso šiaurėje esančiame Bizertos mieste teismas nuteisė vyrą. Nuosprendis – vienas mėnuo kalėjime dėl ,,nepadoraus elgesio viešumoje“.

Žmogaus teises ginančios organizacijos pasmerkė vyro laisvės atėmimą dėl rūkymo viešoje vietoje. Vyras buvo sulaikytas Tunise rūkydamas Ramadano metu, kai 30 dienų musulmonai nuo aušros iki sutemų pasninkauja. Vyras buvo pastebėtas rūkantis už teismo rūmų ir teisėjas tai išvydęs informavo policiją, kuri iškart jį sučiupo.

Tunise nėra įstatymo draudžiančio valgyti ar gerti viešumoje Ramadano metu, tačiau kasmet šiaurinėje valstybės dalyje susiduriama su ta pačia problema ir atsiranda kaltų dėl savo elgesio. Tuniso konstitucija garantuoja ,,tikėjimo ir sąžinės laisvę”, tačiau valstybė yra taip pat “religijos saugotoja.”

Tarptautinė nevyriausybinė žmogaus teisių gynimo organizacija, kuri buvo įkurta 1961 m. teigia, kad šis nutarimas yra absurdiškas ir pažeidžia asmens laisves. Persekioti žmones dėl ,,nepadoraus elgesio viešumoje“, kai tokie veiksmai priskiriami rūkymui ar valgymui viešose vietose yra aiškus individualių teisių pažeidimas Tunise.

Birželio pirmąją dieną, keturi vyrai buvo nuteisti taip pat vienam mėnesiui kalėjimo, kai valgė viešumoje. Sekmadienį dešimtys tunisiečių reikalavo teisės valgyti ir gerti viešumoje Ramadano metu. Per šventąjį mėnesį, musulmonai visame pasaulyje susilaiko nuo valgymo, gėrimo, rūkymo ir lytinių santykių nuo aušros iki sutemų.

Musulmonai yra konservatyvūs ir didžioji gyventojų dalis palaiko islamo teises ir įstatymus, todėl tikėtis kažkokių pasikeitimų yra sunku.

Taip pat skaitykite: Tinklaraštininkas Raif Badawi nubaustas 1000 rimbo kirčių ir 10 metų įkalinimo

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: