Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusijai ir Turkijai nepavyko susitarti, kaip reikėtų reaguoti į jau beveik 21 mėnesį nesiliaujantį konfliktą Sirijoje, pareiškė pirmadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

“Mes kol kas negalime rasti bendro požiūrio į tų tikslų įgyvendinimo metodus, problemos sureguliavimą, – taip, anot rusų žiniasklaidos, sakė V.Putinas. – Tačiau mes šiandien nurodėme užsienio reikalų ministrams, – derybų metu kilo ir naujų idėjų, bet kol kas per anksti apie tai kalbėti, – surengti papildomas konsultacijas”.

Taip V.Putinas kalbėjo Stambule per spaudos konferenciją, surengtą kartu su Turkijos ministru pirmininku Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu), dar pabrėžęs, kad Maskvos ir Ankaros požiūriai į padėties Sirijoje vertinimą visiškai sutampa.

“Vertindami tai, kas dabar vyksta Sirijoje, mūsų pozicijos visiškai sutampa – ir ne tik dėl šio, bet ir dėl to, kokios padėties mes turime pasiekti Sirijoje”, – pridūrė V.Putinas.

Jis atsakė ir į klausimą apie Rusijos požiūrį į Turkijos planus dislokuoti raketas “Patriot” prie Sirijos sienos.

“Kalbant apie sistemą “Patriot”, – pirmiausia, tai nėra geriausia sistema, o jau praeities karta, – pažymėjo V.Putinas. – Antra, mes palaikome Turkijos susirūpinimą dėl įvykių pasienyje, mes puikiausiai suprantame Turkijos vadovų ir Turkijos liaudies jausmus, bet raginame būti santūrius”.

Jo nuomone, “kažkokių papildomų galimybių pasienyje” kūrimas “įtampos nesumažina, o, priešingai, sustiprina”.

“Kaip sakoma: jeigu pjesės pradžioje ant sienos kabo šautuvas, tai pjesės pabaigoje jis būtinai turi iššauti; kam dar papildomas šaudymas pasienyje”, – pasakė V.Putinas.

Rusijos prezidentas pažymėjo, kad jo šalis nėra dabartinio Sirijos režimo gynėja.

“Mes nesame užkietėję dabartinio Sirijos režimo gynėjai. Tai esu sakęs daug kartų, – sakė V.Putinas. – Mes nesame dabartinės Sirijos vadovybės advokatai. Mums rūpi kitkas: kas bus ateityje, mes nenorime, kad kartotųsi klaidos, padarytos netolimoje praeityje”.

“Prisiminkime, kaip aktyviai Vakarų bendruomenė palaikė sukilėlius Libijoje”, – nurodė V.Putinas.

“Kas tada galėjo pagalvoti, kad tie patys žmonės, kuriuos palaikė Vakarai, atves padėtį iki tragedijos Jungtinių Valstijų ambasadoriaus nužudymo? – klausė jis. – Prieš žengiant žingsnį, reikia pagalvoti, kas bus paskui”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: