Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusijos tyrėjai antradienį ryte surengė reidus opozicijos aktyvistų namuose ir vėl pademonstravo jėgą dėl įtariamų bandymų su užsienio pagalba nuversti prezidentą Vladimirą Putiną.

Tyrėjai atliko kratas opozicijos aktyvistų Taisijos Aleksandrovos, Jurijaus Nabutovskio ir Anos Kornilovos namuose, konfiskavo dokumentus ir kompiuterinius duomenis, sakoma Tyrimų komiteto (TK) atstovo Vladimiro Markino pareiškime.

Įtakingas TK, amerikiečių FTB atitikmuo, jau pradėjo baudžiamuosius tyrimus prieš visą virtinę pagrindinių aktyvistų dėl minėtų įtarimų, kurie pirmą kartą buvo pareikšti viename Kremlių remiančios televizijos dokumentiniame filme.

Tame NTV filme, “Protesto anatomijoje 2”, teigiama, kad aktyvistai rezga sąmokslą dėl sukilimo prieš V.Putiną ir gauna finansavimą iš Gruzijos parlamentaro Givi Targamadzės (Givio Targamadzės).

J.Nabutovskis iš opozicinio judėjimo “Solidarumas” radijui “Echo Moskvy” sakė, kad tyrėjai jo namuose Maskvoje pasirodė 7 val. ryto (5 val. Lietuvos laiku).

Jis radijui kalbėjo per pačią kratą, fone girdėjosi balsas, šaukiantis, kad jis gali skambinti advokatui, o paskui liepiantis jam padėti ragelį.

Pasak V.Markino, tyrėjai nustatė, kad T.Aleksandrova, J.Nabutovskis ir A.Kornilova priklausė opozicinei grupei, kuri šių metų pavasarį lankėsi Lietuvoje ir dalyvavo seminare, skirtame valdžiai užgrobti pasitelkiant spalvotąsias revoliucijas”, tokias, kokios nušalino posovietinius režimus Ukrainoje ir Gruzijoje.

“Nustatyta, kad 2012 metų pavasarį buvo organizuotos Rusijos piliečių iš įvairių regionų grupės kelionės į Lietuvą dalyvauti seminare, skirtame valdžiai užgrobti remiantis “spalvotųjų revoliucijų”, anksčiau įvykusių kitose šalyse, pavyzdžiu”, – naujienų agentūrai “Interfax” sakė Tyrimo komiteto atstovas Vladimiras Markinas.

V.Markinas nesakė, kas organizavo tą seminarą, bet pridūrė, kad buvo surinkti faktai, patvirtinantys tai, kad G.Targamadzė finansavo “Kairiojo fronto” lyderio Sergejaus Udalcovo, jo padėjėjo Leonido Razvožajevo ir deputato Konstantino Lebedevo neteisėtą veiklą organizuojant Rusijoje masinius neramumus.

Viena garsiausių judėjimo prieš V.Putiną figūrų, S.Udalcovas, jau buvo apkaltintas siekiu organizuoti masines riaušes, bet nebuvo areštuotas.

Tačiau pareigūnai yra sulaikę opozicijos aktyvistą L.Razvozžajevą, kuris tvirtina, kad saugumo pajėgos jį Ukrainoje pagrobė ir parvežė atgal į Rusiją.

Naujos kratos sutampa su masinių opozicijos protestų prieš V.Putino valdymą, kurie kilo pernai gruodį ir buvo pirmas didelis iššūkis jo valdymui, metinėmis.

Tuo tarpu kiti reidai vyko Žemutiniame Novgorode, esančiame 500 km į rytus nuo Maskvos. Apie pas juos atliktas kratas pranešė aktyvistai Jekaterina Zaiceva ir Aleksandras Averinas.

Rusijos opozicija šeštadienį planuoja naują masinį mitingą prieš V.Putiną, kuris parodys, ar praėjus metams protestų judėjimas neišsisėmė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: