© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Baltimorės vyriausioji prokurorė penktadienį pareiškė, kad “nė vienas nėra aukščiau įstatymų” ir paskelbė kaltinimus šešiems policijos pareigūnams, kurių suimtas juodaodis patyrė sunkią kaklo traumą ir vėliau mirė.

Šis sprendimas buvo priimtas Jungtinėse Valstijose didėjant pasipiktinimui dėl policijos smurto prieš afroamerikiečius.

Valstijos prokurorė Marilyn Mosby (Merilin Mosbi) pareiškė, kad Freddie Gray (Fredžio Grėjaus) mirties priežastis buvo žmogžudystė, kad jo areštas buvo neteisėtas, o elgesys su juo prilygsta žmogžudystei arba netyčiniam nužudymui. Ji papasakojo, kas nutiko F.Gray per jo areštą ir beveik 45 metus trukusią kelionę policijos mikroautobusu, o kai kurie prokurorės pareiškimai prieštarauja policijos pateiktai informacijai.

Kai buvo suimamas, F.Gray turėjo įstatymų leidžiamą paprastą kišeninį peilį, o ne draudžiamą peilį iššokančia geležte, kaip tvirtino pareigūnai. Be to, pareigūnai ne kartą atmetė F.Gray prašymus suteikti medicinos pagalbą, netgi kai suimtasis pasakė negalintis kvėpuoti. Vienu metu jam buvo grandinėmis surakintos kojos, uždėti antrankiai, buvo vėl įkeltas į mikroautobusą ir paguldytas ant pilvo.

Kitąkart sustojus, vienas pareigūnų “kalbėjo žiūrėdamas ponui Grėjui į pakaušį”. Nors suimtasis neatsiliepė, policininkas “nepasivargino jo apžiūrėti arba patikrinti jo būklės”, pažymėjo M.Mosby.

M.Mosby paskelbė kaltinimus praėjus mažiau nei parai nuo policijos vidinio tyrimo rezultatų ir palaikų skrodimo išvadų gavimo.

Sunkiausi kaltinimai dėl antrojo laipsnio “kietaširdiško” žmogžudystės buvo pareikšti policijos automobilio vairuotojui. Kitiems penkiems pareigūnams buvo pateikti kaltinimai dėl netyčinio nužudymo, užpuolimo, neteisėto laisvės atėmimo ir netinkamo tarnybos atlikimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: