© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Skerdynės prekybos centre Kenijos sostinėje Nairobyje, kur islamistų kovotojai nužudė ir kelis užsieniečius, yra “žinia vakariečiams”, kurie rėmė Keniją, trečiadienį paskelbtame garso įraše sako Somalio grupuotės “al Shebab” lyderis.

Viešumo vengiantis sukilėlių lyderis Ahmedas Abdi Godane (Ahmedas Abdis Godanė) sakė, kad keturias dienas trukęs kraujo liejimas yra perspėjimas vakariečiams, “rėmusiems Kenijos invaziją (į Somalį), kuri praliejo musulmonų kraują dėl jų naftos kompanijų interesų”.

A.A.Godane, kuris mažiausiai 67 žmonių nužudymą, įskaitant ir egzekucijas vaikams, pavadino “istorine operacija”, sakė, kad prabangaus prekybos centro “Westgate” užpuolimas taip pat yra “tolesnio kraujo liejimo” grasinimas, jeigu Kenija neišves savo karių iš Somalio.

Su “al Qaeda” susijusi “al Shebab”, kurią A.A.Godane padėjo įsteigti, jau prisiėmė atsakomybę už šią šokiruojančią ataką didžiuliame prekybos centro komplekse, tačiau A.A.Godane, už kurio galvą Amerika siūlo 7 mln. dolerių atlygį, pirmą kartą paskelbė viešą pareiškimą.

“Kenijos žmonės, jūs įsitraukėte į karą, kuris nėra jūsų ir kuris prieštarauja jūsų interesams”, – sakė jis savo kalboje, pagražintoje tradicinės Somalio karo poezijos, kurią jis, kaip žinoma, labai mėgsta, citatomis.

Prezidentas Uhuru Kenyatta (Uhurus Kenjata) vėlai antradienį paskelbė apie 80 valandų trukusio kraujo liejimo pabaigą ir apie “neišmatuojamą” 61 civilio žmogaus ir šešių saugumo pajėgų narių netektį. Dar dešimtys žmonių yra dingę.

“Jūs iššvaistėte savo taiką ir gerovę, netekote savo vaikinų, – sakė A.A.Godane. – Jūs išsirinkot savo politikus, jūs mokat mokesčius, kad apginkluotumėte Uhuru pajėgas, kurios žudo musulmonus, jūs rėmėte sprendimą eiti kariauti”.

Vykdydami vieną didžiausių atakų per visą Kenijos istoriją, kovotojai šeštadienio vidurdienį atėjo į keturių aukštų prekybos centrą, kuris iš dalies priklauso izraeliečiams, ir ėmė iš automatų šaudyti į pirkėjus, svaidyti granatas.

“Pasirinkite: išveskite savo pajėgas iš musulmonų žemių arba susidurkite su tolesniu kraujo liejimu jūsų žemėje”, – pridūrė A.A.Godane.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: