Rusijos stačiatikių patriarchas Kirilas / Wikimedia comons archyvo nuotr.

Rusijos stačiatikių patriarchas Kirilas, tvirtas prezidento Vladimiro Putino rėmėjas, aštuntajame dešimtmetyje gyvendamas Šveicarijoje dirbo sovietų žvalgybai, pranešė Šveicarijos laikraščiai, remdamiesi išslaptintais archyvais.

Kaip rašo savaitraščiai Sonntagszeitung ir Le Matin Dimanche, Šveicarijos policijos byla dėl vyro, kuris šiandien eina Rusijos stačiatikių bažnyčios dvasinio vadovo pareigas, „patvirtina, kad šiame dokumente minimas dvasininkas Kirilas dirbo KGB.“.

Dviejuose publikacijos teigiama, kad žurnalistai galėjo susipažinti su Šveicarijos nacionaliniame archyve esančia byla.

Kirilas, kuris šiandien yra karštas Putino karo Ukrainoje šalininkas, aštuntojo dešimtmečio pradžioje gyveno Ženevoje, oficialiai kaip Rusijos stačiatikių bažnyčios atstovas Pasaulio bažnyčių taryboje.

Kodiniu pseudonimu „Michailovas“ Kirilo misija buvo daryti įtaką tarybai, kuri jau buvo infiltruota KGB, rašoma laikraščiuose. Rusijos ortodoksų bažnyčia atsisakė komentuoti Kirilo šnipinėjimo veiklą Ženevoje.

Pranešama, kad archyvai parodė, jog sovietų tikslas buvo priversti instituciją pasmerkti JAV ir jų sąjungininkus bei sušvelninti jos kritiką dėl religinių laisvių trūkumo Sovietų Sąjungoje.

Ukrainiečių žurnalisto Vitalijaus Portnikovo komentaras:

Kirilas aplankė turtingą Alpių šalį mažiausiai 43 kartus, pranešė laikraštis. Jis, be kita ko, aistringai mėgo slidinėti, net pranešama, kad 2007 metais Šveicarijos trasose susilaužė koją.

„Tarp religinės diplomatijos, šnipinėjimo ir finansų Kirilas nuolat traukė Alpes ir Ženevos ežero pakrantes“,- teigia šveicarų žurnalistai.

„Aš jaučiu ypatingus jausmus jūsų šaliai“, – 2019 metais sakė pats patriarchas, priimdamas Šveicarijos parlamento aukštųjų rūmų prezidentą.

„Iš visų pasaulio šalių tai turbūt ta, kurioje lankiausi dažniausiai“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: