© Wikimedia Commons nuotr.

Trigubas mirtininkų teroras Stambulo svarbiausiame tarptautiniame oro uoste antradienio naktį, nusinešė 41 žmonių gyvybes apie 230 žmonių liko sužeisti, sužeistųjų ir mirusių skaičius sparčiai auga. Didžioji dalis nukentėjusiųjų buvo turkai, tačiau buvo ir užsieniečių, informacijos apie nukentėjusius lietuvius nėra.

Mirtininkai į oro uostą atvažiavo taksi automobiliu ir išpuolį pradėjo šaudydami AK-47 automatais. Jie bandė praeiti per rentgeno nuotraukos mašinas, tačiau buvo sustabdyti Turkijos saugumo pareigūnų. Mirtininkai sprogdino sprogstamąsias liemenes Atatiurko oro uosto atvykimų salėje maždaug 22 val vietos laiku. Iš pradžių buvo skelbiama tik apie du sprogimus, tačiau po kelių valandų pareigūnai patvirtino, kad tarptautiniame Turkijos oro uoste iš viso nugriaudėjo trys sprogimai. Įtariama, kad tai buvo islamo valstybės Irako ir Levanto (Isıl) kovotojų ataka. Isil reikalavo atakų per šventą mėnesį Ramadano ir sutelkė dėmesį Turkijai, kuri šiuo metu bando prisijungti prie Europos Sąjungos.

Liudytojų teigimu sprogimai buvo „labai žiaurūs“, jie teigė: „Mes buvome kraujo baseine.“ „Visi pradėjo pabėgti. Viskas buvo apimtas krauju ir kūno dalimis. Aš mačiau kulkų duobes ant durų.“

Daugelis sužalotų buvo nešami ir gabenami taksi automobiliais į kaimyninę vyriausybės vadovaujamą „Bakırköy“ ligoninę, kur lūkuriavo didžiulės susijaudinusių sužeistųjų šeimų ir draugų minios.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas paragino pasaulio lyderius „užimti tvirtą poziciją prieš terorizmą“. Terorizmas atakuoja neatsižvelgdamas į tikėjimą ir vertybes. „Teroristų organizacijoms, nėra jokio skirtumo tarp Stambulo ir Londono, Ankaros ir Berlyno, Izmiro ir Čikagos ar Antalijos ir Romos. Jei visa vyriausybė ir visa žmonija nevienys pastangų kovoje prieš terorizmą, daug blogiau nei tai, ką mes bijome įsivaizduoti šiandien išsipildys. Atatiurko Oro uosto ataka turi būti lūžio taškas kovoje prieš terorizmą visame pasaulyje ir ypač Vakarų šalyse”, – teigė Turkijos prezidentas.

Atatiurko yra didžiausias Turkijos oro uostas ir pagrindinis tarptautinis oro uostas aptarnaujantis Stambulą. Atsižvelgiant į išpuolį visi skrydžiai buvo laikinai sustabdyti, tačiau trečiadienio paryčiais oro uostas atnaujino darbą ir grįžo į įprastas vėžes.

Atatiurko oro uosto ataka vertinama, kaip dar viena tikslinė islamo valstybės ataka, po išpuolio Briuselio oro uoste kovo mėnesį, per kurį žuvo 32 žmonės ir daugiau nei 300 žmonių sužeista. Taip pat tai aštuntasis išpuolis šiais metais Turkijoje, įskaitant du savižudžių išpuolius turistinėse vietovėse ir du automobilių sprogdinimus sostinėje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: