© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Žmogaus teisių stebėjimo organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) pareiškė, kad Rusijos valdžios institucijos savavališkai suėmė tūkstančius taikių protestuotojų, dalyvavusių antikariniuose mitinguose visoje Rusijoje, ir vis žiauriau susidoroja su tais, kurie nesutinka su Rusijos kariniu puolimu Ukrainoje.

Pasaulinė teisių apsaugos organizacija apkaltino Rusijos policiją, kad ji sulaikydama protestuotojus naudojo „pernelyg didelę jėgą“, o keliais atvejais sulaikytieji „patyrė prievartą, prilygstančią kankinimui arba nežmoniškam ir žeminančiam elgesiui“.

Pagrindinės Rusijos nevyriausybinės žmogaus teisių organizacijos OVD-Info duomenimis, nuo vasario 24 d., kai Maskva pradėjo neišprovokuotą invaziją į Ukrainą, savavališkai Rusijoje suimta 14 000 protestavusių prieš karą žmonių.

„Rusijos valdžia ir toliau neleidžia žmonėms naudotis susirinkimų laisve ir slopina balsus tų, kurie nesutinka su Rusijos karu Ukrainoje“, – sakė Hju Viljamsonas (Hugh Williamson), Human Rights Watch Europos ir Centrinės Azijos direktorius. „Stiprėjantis policijos smurtas rodo, kaip toli Rusijos valdžia gali nueiti, kad įbaugintų ir nutildytų kitaminčius.“

OVD-Info duomenimis, per kovo 6 d. vykusius masinius protestus policija 69 miestuose sulaikė apie 5 000 žmonių. Kovo 8-ąją, Tarptautinę moters dieną, policija sulaikė dešimtis protestuotojų, dalyvavusių taikiuose mitinguose visoje šalyje. Tą dieną moterys visoje Rusijoje padėjo gėlių prie paminklų protestuodamos prieš karą.

HRW pažymėjo, kad nuo vasario 24 d. Rusijos valdžios institucijos griežtai susidorojo su viešai reiškiamu nepritarimu oficialiam vyriausybės pasakojimui, be kita ko, blokuodamos nepriklausomą žiniasklaidą, kriminalizuodamos nepriklausomos žiniasklaidos pranešimus ir raginimus nutraukti karą bei susidorodamos su taikiais protestuotojais.

Ji teigė, kad kovo 6 d. incidentus fiksuojančiuose socialinės žiniasklaidos pranešimuose matyti, kaip taikūs protestuotojai sulaikomi už tai, kad laikė plakatus, žygiavo ir skandavo „karui – ne!“, nešiojo Ukrainos vėliavos mėlynos ir geltonos spalvų juosteles ar drabužius, filmavo areštus ar tiesiog, matyt, ėjo pro šalį.

Policija ne kartą naudojo smurtą prieš protestuotojus. OVD-Info pranešė apie mažiausiai 34 atvejus, kai kovo 6 d. policija sumušė protestuotojus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: