© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius ketvirtadienį pažadėjo, kad jo šalis toliau sieks narystės Europos Sąjungoje, nors Kijevas nutraukė pasiruošimą istorinės prekybos sutarties su Europa pasirašymui.

Ukraina “toliau dirbs šiame kelyje, kelyje į ES integraciją”, sakė V.Janukovyčius Austrijoje, kurio žodžius vertė vertėjas.

Šis pareiškimas nuskambėjo po to, kai Ukrainos vyriausybė paskelbė dekretą, nurodantį “nutraukti Ukrainos ir Europos Sąjungos Asociacijos sutarties ruošimo procesą”.

Asociacijos sutarties pasirašymas buvo laikomas pirmu žingsniu į Europos Sąjungos narystę. Tačiau Bendrija pareikalavo mainais į šį susitarimą išlaisvinti kalinčią opozicijos lyderę Juliją Tymošenko.

Kiek anksčiau ketvirtadienį Ukrainos parlamentas nepritarė sutarčių projektams, kurie būtų išlaisvinę vieną 2004 metų Oranžinės revoliucijos lyderių J.Tymošenką.

“Žinoma, šiame kelyje yra sunkumų”, – sakė V.Janukovyčius žurnalistams po susitikimo su Austrijos kolega Heinzu Fischeriu (Heincu Fišeriu).

“Turime išnagrinėti šias problemas ir pažiūrėti, ar jos yra išsprendžiamos arba išvengiamos”, – pridūrė prezidentas tikindamas, kad Ukrainos parlamentas ketvirtadienį priėmė keletą kitų įstatymų projektų, kad atitiktų ES keliamus kriterijus.

Paklaustas, kodėl nuo nugaros skausmų kenčianti J.Tymošenko, kuriai siūlomas gydymas Vokietijoje, negali būti paleista į laisvę, V.Janukovyčius pareiškė, kad tokį sprendimą turi priimti teismai.

“Galutinai atsakyti į šį klausimą šiandien yra neįmanoma”, – pridūrė jis, pažymėdamas, kad požiūris į J.Tymošenko Ukrainos parlamente ir užsienyje labai skiriasi.

“Turime laikytis įstatymų. Mes gerbiame įstatymus ir konstituciją. Ponios Tymošenko paleidimas yra labai kontroversiškas ir prieštaringas”, – pridūrė jis.

Charizmatiškoji opozicijos lyderė J.Tymošenko, kuri atliko vieną svarbiausių vaidmenų per 2004-ųjų Oranžinę revoliuciją ir yra sena dabartinio valstybės vadovo Viktoro Janukovyčiaus politinė priešininkė, 2011-aisiais buvo nuteista kalėti septynerius metus už piktnaudžiavimą valdžia.

Tarptautinė bendrija pasmerkė nuosprendį J.Tymošenko kaip politiškai motyvuotą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: