Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pakistanietė moksleivė, kuriai talibai šovė į galvą, nes ji kovojo už teisę į švietimą, pirmadienį yra skraidinama į Didžiąją Britaniją specialiai ilgalaikei priežiūrai, pranešė kariškiai.

14-metė Malala Yousafzai (Malala Jusafzai), į kurią praėjusį antradienį buvo šauta Svato slėnyje – buvusiame Talibano bastione, į užsienį išsiunčiama tokiu metu, kai jos būklė yra “optimali, kol neatsirado kokių nors nenumatytų komplikacijų”, sakoma pranešime.

Malala gabenama specialiu greitosios medicinos pagalbos lėktuvu iš Jungtinių Arabų Emyratų (JAE); Pakistanas nurodė, kad ją lydi vienas armijos intensyviosios slaugos specialistas.

“Pakistanas su JAE suorganizavo specialia įranga aprūpintą oro greitąją pagalbą, kad perkeltų Malalą į JK (Jungtinę Karalystę)”, – sakoma armijos pareiškime, kuris buvo paskelbtas po to, kai JAE pranešė Pakistanui, kad yra pasirengę atsiųsti lėktuvą.

Incidentą, per kurį moksleivė buvo sužeista, pasmerkė ir Pakistanas, ir visas pasaulis. Islamabadas sakė, jog padarys visa, kas įmanoma, kad Malala pasveiktų, apmoka jos gydymą ir pasiūlė daugiau kaip 100 tūkst. dolerių atlygį už jos užpuolikų sugavimą.

Šis šaltakraujiškas bandymas nužudyti sukrėtė Pakistaną, kur Malala išgarsėjo savo tinklaraščiu britų transliuotojui BBC, kuriame aprašė Talibano vykdytus žiaurius nusikaltimus. Talibai Svato slėnį terorizavo nuo 2007-ųjų iki 2009-ųjų, kai armija čia pradėjo puolimą.

Aktyvistai sako, kad šis išpuolis turėtų būti aliarmo skambutis tiems, kurie propaguoja nuolaidžiavimą Talibanui. Tačiau analitikai įtaria, kad jokių reikšmingų permainų šioje šalyje, kuri dešimtmečius rėmė radikalų islamą, nebus.

Malala iš Svato buvo nuskraidinta į kariškių ligoninę Pakistano šiaurės vakaruose esančiame Pešavaro mieste, paskui – į pagrindinę kariškių ligoninę Ravalpindyje.

Armija nurodė, kad Pakistano gydytojų ir tarptautinių ekspertų komisija dabar sutaria, jog Malalai reikia “ilgalaikės priežiūros, kad ji visiškai atsigautų nuo fizinių ir psichologinių traumos pasekmių”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: