© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vilniuje viešintis vienas iš Ukrainos opozicijos lyderių Vitalijus Kličko teigia, kad dėl eurointegracijos proceso sustabdymo turėtų būti surengta Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus apkalta ir pirmalaikiai parlamento rinkimai.

“Gana korupcijos, gana pardavinėti nacionalinius interesus, gana politinių represijų, mes norime europietiškos Ukrainos. Reikalaujame surengti apkaltą prezidentui ir pirmalaikius parlamento rinkimus. Mes tęsime savo kovą už demokratišką ir stiprią Ukrainą”, – ketvirtadienį Seime sakė V.Kličko.

Jis dalyvavo ketvirtadienį Seime vykstančiame ES parlamentų Užsienio reikalų komitetų vadovų bei Parlamentinio demokratijos forumo atstovų susitikime Vilniuje.

V.Kličko teigė tikėjęsis Vilniuje tapti liudininku, kaip jo šalis su ES pasirašo asociacijos sutartį. Tačiau praėjusią savaitę Ukrainos Ministrų kabinetas priėmė sprendimą sustabdyti derybas dėl asociacijos.

“Tikėjomės, kad šis susitarimas padės reformuoti mūsų šalį, transformuoti ją ir tapti tikra demokratine valstybe. Deja, mūsų ateičiai Europoje kilo rizika. Prezidentas V.Janukovyčius išdavė Ukrainos gyventojų ateitį, jo verslo ir politiniai interesai tapo didesni ir svarbesni nei piliečių norai gyventi visuomenėje, kur vadovaujamasi teisės viršenybės principais, kur gerbiamos žmogaus teisės ir laikomasi socialinių standartų”, – kalbėjo Ukrainos opozicijos atstovas.

Anot jo, V.Janukovyčius “kur kas geriau jaučiasi autoritariniame klube, o ne demokratinių lyderių kompanijoje”. V.Kličko teigimu, V.Janukovičius niekada nenorės pasirašyti asociacijos sutarties su ES.

Vilniuje ketvirtadienį prasideda dvi dienas truksiantis Europos Sąjungos Rytų partnerystės viršūnių susitikimas, kuriame tikimasi įtvirtinti glaudesnius ES santykius su posovietinėmis Rytų Europos šalimis.

Susitikimo išvakarėse didžiausias dėmesys sutelktas į Ukrainą. Šios šalies Vyriausybė praėjusią savaitę paskelbė stabdanti derybas dėl asociacijos ir laisvosios prekybos sutarties, kurią ketinta Lietuvoje pasirašyta penktadienį.

Ukrainos prezidentas V.Janukovyčius ketina atvykti į Vilnių, tačiau tikina, kad sutartį pasirašytų tik užsitikrinęs ESfinansinę paramą, kuri kompensuotų nuostolius dėl sumažėjusios prekybos su Rusija.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: