Ukrainos prezidentas Zelenskis dalyvauja Taikos viršūnių susitikime Tiranoje EPA-ELTA nuotr.

Ukrainos Prezidentas Volodymyras Zelenskis užsitikrino trečiadienį Albanijos sostinėje Tiranoje vykusio Ukrainos pietryčių Europos viršūnių susitikimo dalyvių paramą jo taikos planui.

„Neišprovokuota Rusijos karinė agresija Ukrainoje vis dar kelia didžiausią grėsmę Europos saugumui ir tarptautinei taikai“, – teigiama trečiadienį paskelbtoje bendroje deklaracijoje.

Deklaracijos tekstą pasirašė ir prorusiškas Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius.

Šalys taip pat įsipareigojo dalyvauti Kyjivo taikos viršūnių susitikime, kurį pavasarį planuojama surengti Šveicarijoje. Šio susitikimo tikslas – aptarti V. Zelenskio 2022 m. pasiūlyto taikos plano įgyvendinimą. Jo plane numatyta, kad Rusija turi išvesti iš Ukrainos visus savo karius, sumokėti reparacijas, o karo nusikaltėliai turi būti teisiami.

„Mes griežtai smerkiame Rusijos Federacijos ketinimus laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose surengti prezidento rinkimus – tai akivaizdus tarptautinės teisės pažeidimas“, – toliau deklaracijoje teigė šalys.

Prezidento rinkimai Rusijoje turėtų įvykti kovo 15–17 d. Balsuojama bus ir Rusijos pažeidžiant tarptautinę teisę aneksuotuose Ukrainos regionuose: Donecke, Chersone, Luhanske ir Zaporižioje, kurie buvo aneksuoti 2022 m., taip pat 2014 m. kovą aneksuotame Kryme.

Niekam nekyla jokių abejonių, kad dabartinis prezidentas Vladimiras Putinas bus išrinktas dar vienai kadencijai.

Tarp deklaraciją Tiranoje pasirašiusių asmenų – Kosovo, Moldovos, Šiaurės Makedonijos prezidentai bei Albanijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Bulgarijos, Kroatijos ir Rumunijos vyriausybių vadovai.

Jūras Barauskas (DPA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: