© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Žmogaus teisių organizacijos paragino kelti bylas JAV pareigūnams, susijusiems su Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vykdyta kankinimų programa, kuri, kaip parodė Senato paskelbta ataskaita, buvo daug brutalesnė negu iki šiol manyta.

Organizacijos argumentuoja, jog ta ataskaita rodo, kad CŽV slaptos pastangos išgauti informacijos iš asmenų, suimtų po 2001 metais rugsėjo 11-ąją Jungtinėse Valstijose įvykdytų teroro atakų, ne kartą pažeidė tarptautinius įstatymus ir pagrindines žmogaus teises.

“Tai sukrečianti ataskaita, ir neįmanoma jos skaityti nejaučiant didžiulio įniršio, kad mūsų vyriausybė dalyvavo tuose baisiuose nusikaltimuose, – antradienį sakė Amerikos pilietinių laisvių sąjungos Anthony Romero (Entonis Romeras). – Vyriausybės pareigūnai, davę leidimą neteisėtai veiklai, turi būti patraukti atsakomybėn.”

Nevyriausybinė organizacija “Amnesty International” pažymėjo, kad iš to dokumento aiškiai matoma, jog CŽV veikė neteisėtai “nuo pat pirmosios dienos” ir kad jos šiurkščių tardymų programa nebuvo savavališka operacija.

“Amnesty International” JAV padalinio vykdomasis direktorius Stevenas Hawkinsas (Stivenas Hokinsas) sakė, kad ta programa “uždegė žalią šviesą vykdyti nusikaltimus, įvardytus tarptautiniame įstatyme dėl kankinimų ir priverstinių dingimų – nebaudžiamai. Dabar laikas atskaitingumui – įskaitant nuodugnų tyrimą, teisminį persekiojimą ir atlyginimą aukoms”.

Organizacijos “Human Rights Watch” vykdomasis direktorius Kennethas Rothas (Kenetas Rotas) sakė, kad ši ataskaita “rodo, jog kartoti pareiškimai, esą šiurkščios priemonės buvo reikalingos amerikiečiams apsaugoti, yra fikcija”.

Pasak jo, prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracija nutraukė daugelį tų veikų, vaizdžiai aprašytų Senato ataskaitoje.

Tačiau K.Rothas pridūrė: “Jeigu šis svarbus tiesos sakymo procesas neves į atsakingų pareigūnų teisinį persekiojimą, kankinimai išliks “politikos galimybe” būsimiems prezidentams”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: