Organizatorių archyvo nuotr.

Jau kuris laikas „Yaga Gathering“ yra peržengęs įprasto muzikos festivalio ribas. Šiais metais lankytojų lauksiantys baleto, eksperimentinės muzikos pasirodymai bei jusles kutenančios meninės instaliacijos geriausiai įkūnija šių metų šūkį – „Modernūs ritualai“. Visa tai festivalio svečiai galės patirti unikalioje Koncepto scenoje.

Triukšmo menas ir instaliacijos

„Jau antrus metus festivalyje išdygs Koncepto scenos instaliacijų parkas. Jame ieškome naujų formų, festivaliui nebūdingų išraiškos priemonių. Iš kitų „Yaga Gathering“ scenų, Koncepto scena išsiskiria minimalistine estetika bei labai eksperimentalistiniu požiūriu į elektroninę muziką“, – pasakoja Koncepto scenos kuratorė Eglė Valadkevičiūtė.

Vienas iš netikėčiausių Koncepto scenoje pasirodysiančių kolektyvų – trupė „Baletas JUMS“. Ją sudaro profesionalūs baleto šokėjai, dirbantys Nacionaliniame operos ir baleto teatre. Pagrindiniai šios savarankiškos komandos tikslai yra skleisti baleto meną bei padaryti jį prieinamesniu platesniam būriui žmonių: geriausias būdas to siekti – rengti pasirodymus kuo įvairesnėse vietose, ne vien įpareigojančiose teatrų salėse. Adaptuotos žymiausios baleto ištraukos iš įvairiausių spektaklių, trupės atliekamos Spenglos miškuose, turėtų būti neregėtas ir unikalus potyris.

Koncepto scenoje išvysime ir „MorestateLab“ audiovizualinių menų kolektyvą iš Jungtinės Karalystės, kuris auditorijai pristatys Mapingo instaliacijas. Su savo instaliacija „Afterglow“ komanda dalyvavo ir šių metų Kultūros naktyje Vilniuje. „MorestateLab“ nariams muzika ir vizualieji menai yra neatskiriami dalykai.

Šioje scenoje išvysime kaip niekad daug eksperimentinės muzikos pasirodymų. Atlikėjas 6P3S (Vytautas Juzėnas), slapyvardžiui pasiskolinęs sovietinės vakuuminės radiolempos pavadinimą, gilius techno ritmus išgaus savos gamybos moduliniais garso sintezatoriais. Tuo tarpu jungtinis lietuvių ir prancūzų meno projektas „Noise Ladder“, be įvairių kitų technologijų, naudos kasetinius įrašus ir kvies patirti triukšmo muziką per kūną veikiančius performansus. 2015 m. susikūrusio projekto iniciatorius – prancūzas, Grenoblio menų mokyklos absolventas Nicolas Lafay, kuris šiuo metu gyvena ir kuria Vilniuje.

Tarptautinė komanda kviečia hiperfizinei patirčiai

„Always an I, Never a One“ (liet. Visuomet aš, niekuomet vienas) – viena iš Koncepto scenos instaliacijų. Šis kūrinys prieš festivalį bus pristatytas ir „Post“ galerijoje Kaune. Prie transdisciplininio projekto prisidėjo kūrėjai iš įvairių sričių – menininkai, architektai, kompozitoriai, dizaineriai. Susisukus į angeliškus rūbus, rymant ant kūrinio, klausant atmosferinių įrašų, dalyvis kuria savo intymią patirtį.

„Apie šią instaliaciją galėčiau kalbėti daug, bet jeigu trumpai – šis darbas tiria mūsų introvertiškų ir ekstrovetiškų patirčių dalumo supratimą jas apjungdamas į vieną būklę. Privati vidinė erdvė persipina su pajauta kitiems – rymantiems kartu bei stebintiems rymančius. Komfortas suteiktas papildomo šarvo persipina su diskomforto, prasidedančio už šio šarvo ribos, pajauta. Kviečiu jus tai patirti ir tuo pasidalinti“, – sako Tadas Stalyga, vienas iš instaliacijos kūrėjų.

Japonų šokio teatras su mokslinės fantastikos prieskoniu

Koncepto scenoje išvysime ir lietuviams dar menkai pažįstamą butoh šokio teatrą. Jo pradininkai Hijikata Tatsumi ir Ohno Kazuo sukūrė šį judesio meną 1959 m. Bendri butoh bruožai – žaismingumas, groteskas ir absurdas, laviravimas ant tabu ribos, ekstremalios temos, lėti ir perdėtai kontroliuojami judesiai. „Yaga Gathering“ pasirodys „OKARUKAS“ – pirmoji Lietuvoje butoh šokio trupė, kurią įkūrė Sakurako slapyvardžiu pasivadinusi choreografė Inga Cholmogorova.

Viena iš trupės šokėjų, Ieva Tarejeva, pasakoja, kad Koncepto scenai ruošiamas 30 min. spektaklis „Hereafter“ turės mokslinės fantastikos elementų ir atspindės šiuolaikinės visuomenės aktualijas.

„Spektaklio metu bus pasakojama abstrakti istorija apie saujelę žmonių, kurie neaišku iš kur atsirado čia ir dabar. Tie žmonės nieko neprisimena, o taip pat nežino kas bus toliau. Tokiu būdu bus tiriama šiuolaikinio žmogaus realybė, pavienės bei kolektyvinės istorijos, kurios dėliosis kaip koliažas iš įvairių déjà vu fragmentų“, – dėsto I. Tarejeva.

Instaliaciją „Always an I, Never a One“ bus galima pamatyti ir patirti „POST“ galerijoje Kaune. Ekspozicija veiks liepos 20 – rugpjūčio 2 d.

Festivalis „Yaga Gathering“ vyks rugpjūčio 3-7 d., prie Spenglos ežero Dzūkijoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: