© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Daugiau nei 40 proc. naujų koronaviruso atvejų Suomijoje yra siejami su iš Rusijos, kurioje vyksta „Euro 2020“ Europos futbolo čempionatas, grįžusiais futbolo sirgaliais, pranešė šalies sveikatos atstovas.

Suomija buvo beveik eliminavusi COVID-19 plitimą ir birželio 17 d., kelios dienos po „Euro 2020“ mačo Sankt Peterburge, buvo užfiksuoti tik 55 viruso atvejai. Deja, liepos 1 d. šis skaičius pakilo iki 355 naujų atvejų.

Naujas COVID-19 atvejų šuolis glaudžiai susijęs su iš Rusijos grįžusiais sirgaliais“, – pranešė Suomijos sveikatos ir gerovės institutas.

Anot instituto, daugiau nei 40 proc. naujų COVID-19 atvejų šalyje birželio 21-27 d. siejami su sirgaliais, grįžusiais iš „Euro 2020“ čempionato, vykusio Sankt Peterburge. Tai nurodo esminį atvejų šuolį nuo praėjusios savaitės, kuomet tik trečdalis atvejų buvo siejami su iš užsienio grįžtančiais piliečiais. 

Iš 4 500 suomių sirgalių, kurie keliavo į Sankt Peterburgą, koronavirusas aptiktas pas 386 asmenis, dar 50 su tuo siejami tiesiogiai.

Atvejų šuolis labiausiai pastebimas jaunų žmonių (20-29 m.) tarpe, kuriame nauji atvejai sudaro 35 proc.

Sankt Peterburge, antrame pagal dydį Rusijos mieste ir viename karščiausių COVID-19 taškų, užfiksuotas koronaviruso protrūkis siejamas su sparčiai plintančia Delta atmaina, kuri pirmą kartą užfiksuota buvo Indijoje. 

Nepaisant šio protrūkio, „Euro 2020“ organizatoriai penktadienio ketvirtfinalį rengia Sankt Peterburge.

Nors miestas sugriežtino COVID-19 ribojimus, tokius kaip maisto prekybos draudimas „Euro 2020“ sirgalių zonose, tačiau savaitgalį į vidurinės mokyklos mokslų metų užbaigimą buvo leista rinktis tūkstančiams asmenų.

Suomija gali pasigirti didžiausiu vakcinacijos rodikliu Europoje – 58 proc. populiacijos yra gavę bent vieną skiepą. Palyginimui, Rusijoje bent vieną skiepą gavę vos 15,9 proc. gyventojų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: