Organizatorių archyvo nuotr.

Likus vos mėnesiui iki tarptautinio, kasmetinio Kauno maratono – pastebėtas aktyvumas ir tarp miesto politikų. Bėgimo batelius jau ruošia Kauno liberalai, Jaunosios Lietuvos atstovai, socialdemokratai ir Darbo partija. Pernai metų komandinės estafetės vicečempionai, visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ atstovai, taip pat apšilinėja, nors planų, kiek komandų startuos šiemet, dar neatskleidžia.

„Pastebėjome, kad mūsų politikai pradėjo itin aktyviai bėgioti. Varžytuvės ir apsižodžiavimas tarp politinių partijų vyksta nuolat, o ypač artėjant rinkimams – mes gi suteiksime jiems progą ne žodžiais, o darbais įrodyti, kuris stipresnis ir greitesnis“, – juokavo Kauno maratono organizatorius Algirdas Pukis.

Šiais metais birželio 15 dieną politikai Kaune varžysis dėl dviejų titulų: „Greičiausio politiko“ ir „Stipriausios politinės jėgos“.

Politikai irgi žmonės

Ne paslaptis, kad daugeliui žmonių politikas ir politinės partijos sukelia ne itin šiltus jausmus. Pasitikėjimas tiek Seimo nariais, tiek savivaldybių tarybų nariais yra pasiekęs rekordines žemumas. Kauno liberalų atstovė Odeta Petrėnienė įsitikinusi, kad Kauno maratonas suteiks progą paneigti ne vieną mitą.

„Norisi parodyti žmonėms, kad politikai yra normalūs žmonės: linksmi, sveiki, sportiški“, – teigė pašnekovė ir patikino, kad nors politikai itin ambicingi ir linkę varžytis, neformalioje aplinkoje jie kur kas draugiškesni.

„Tokiuose renginiuose konkurencija tarp politinių partijų irgi jaučiasi. Pernai virė tikrai nemažos aistros. Pradžioje darai viską tik dėl savęs, o paskui pasidaro smagu, kai pajunti ir tam tikrą konkurenciją, azartą, užplūsta adrenalinas. Būna tikrai linksma. Pasijuokiame vieni iš kitų, visko būna. Žinoma, tokiuose renginiuose jaučiamas ir didesnis draugiškumas, nes visai kitaip bendraujame. Atsiranda ir naujų temų pokalbiams, ir nuoširdžių diskusijų ne vien apie politiką ar miesto problemas“

O. Petrėnienė džiaugiasi, kad šiais metais įsteigtas ir specialiai politikams skirtas prizas, kuris varžytuvėms suteiks dar daugiau prieskonio. „Anksčiau Kaune tokio masto sporto renginių nebuvo, todėl labai smagu, kad pagaliau turime ir savo maratoną. Dar smagiau, kad atsirado ir apdovanojimai politikams. Kova dėl apdovanojimo tik padidina azartą.“

Pilietinė pareiga rodyti pavyzdį

Kauno vicemeras ir partijos „Jaunoji Lietuva“ lyderis Stanislovas Buškevičius yra bene vienas iš sportiškiausių politikų Lietuvoje. Jis dažnas tiek visuomeninių renginių, tiek ir sportinių televizijos projektų dalyvis, taip pat atsakingas už sportinę veiklą Kauno mieste.

„Aš asmeniškai tikrai dažnai bėgioju. Taip pat manau, kad kuo daugiau vyksta sporto renginių, tuo miestui ir žmonėms geriau. Maratonas žavi tuo, kad jis yra  stiprus bėgimo populiarinimo veiksnys. Pernai vykęs Kauno maratonas itin pagyvino miestą – juk ir pats maratonas yra vienas iš prestižiškiausių sporto renginių pasaulyje“, – kalbėjo politikas.

Organizatorių archyvo nuotr. 

S. Buškevičius įsitikinęs – sportas yra gyvenimo variklis. Be to, atitolina jaunimą nuo žalingų įpročių ir neigiamos gatvės įtakos: „Mūsų šūkis  – nerūkyk, nevartok alkoholio, sportuok. Šiuo atveju bėgimas yra labai svarbus sveikatai, pailgina gyvenimą. Jaunimą sportas atitraukia nuo žalingų įpročių, o vyresnio amžiaus žmonėms – gerokai kilsteli gyvenimo kokybę. Sportuojant gerėja tiek fizinė, tiek ir psichinė būklė.“

Kauno vicemero nuomone, tiek politikai, tiek ir visuomenės lyderiai turėtų rodyti pavyzdį tautai bei dalyvauti įvairiuose sporto renginiuose, propaguoti sveiką gyvenimo būdą: „Jei leidžia sveikata, fizinis pasiruošimas – tu tiesiog privalai aktyviai, visų pirma, savo pavyzdžiu, raginti kitus gyventi sveikai. Politikas juk viešas asmuo, jis yra visada pastebimas, matomas, į jį lygiuojasi dauguma. Jeigu tu rūkai, vartoji alkoholį – tai tą patį ragini daryti ir savo rinkėjus. Beje, ši nuostata turėtų galioti ne tik politikams, bet ir meno ar pramogų pasaulio atstovams. Tai yra labai didelė viešo asmens tiek pilietinė, tiek ir moralinė atsakomybė.“

Politikavimą palikime rinkimams

2014 metų Kauno maratone dalyvausiantis Jonavos miesto meras, socialdemokratas, Mindaugas Sinkevičius savo pomėgį bėgioti laiko hobiu. „Kalbant apie politikus – dažnas jų sako, kad „eina išvien su tauta“. Maratonas – puiki proga įrodyti, kad su tauta galima ne tik „eiti“, bet ir smagiai pabėgioti“, – juokavo politikas ir jau rimčiau pridūrė, kad tiek mėgėjiškas, tiek profesionalus sportas yra valstybės prestižo reikalas.

„Kas kitas, jei ne mes, politikai, visų pirma turime būti užkrečiančiu pavyzdžiu kitiems? Kartais reikia labai nedaug – būrio bendraminčių – ir galima pasiekti stulbinančių rezultatų. Jei kartu, palaikydami vienas kitą, galime pasiekti finišo tiesiąją, vadinasi, galime pasiekti ir dar didesnių, svarbesnių pergalių“, – sakė  M. Sinkevičius.

Vis dėlto Jonavos meras sporto renginiuose nelinkęs politikuoti ir mano, jog čia ne vieta politinėms varžytuvėms.

„Reikia mokėti atskirti grūdus nuo pelų – politikai yra savas laikas ir vieta. Juk bėgimo trasa – ne politiniams lozungams skirta tribūna. Antra vertus, jei politinė organizacija tokiame renginyje išsiskiria savo gausa, ją palaikančiųjų būriu, tai jau ir taip daug ką pasako apie organizacijos vienybę ir galimybes veikti kartu.“

II-asasis kasmetinis, tarptautinis Kauno maratonas vyks šių metų birželio 15 dieną Kaune. Planuojama, kad jame dalyvaus apie 4000 sportininkų, bėgimo ir šiaurietiško ėjimo entuziastų iš Lietuvos ir pasaulio. Dalyviai gali rinktis maratono, pusės maratono, 10 km ir 5 km distancijas. Šeimoms, vaikams ir visiems, kurie nori linksmai praleisti vasarišką sekmadienį, siūlomas Šeimos bėgimas ir bėgimas su vaikiškais vežimėliais.

Renginio globėjas – daugkartinis olimpinis ir pasaulio čempionas Virgilijus Alekna.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: