Mindaugas Bilius / Alfredo Pliadžio nuotr.

Pasaulinė koronaviruso (COVID-19) pandemija ir jai tramdyti pasitelktos priemonės pakeitė įprastą paralimpiečių rutiną: atšaukiamos varžybos, sutriko treniruočių procesas, diskutuojama apie 2020 m. Tokijo žaidynes – vyks ar nevyks. Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius Paralympics.lt papasakojo apie iššūkius, su kuriais susidūrė jo vadovaujama organizacija, visa paralimpinė bendruomenė ir perdavė žinutę svarbią žinutę atletams.

– Ar pirmadienį įvestas karantinas paveikė Lietuvos paralimpinio komiteto darbą?

– Tai – visiškai nauja situacija, stipriai koreguojanti visos šalies gyvenimą. Kalbant apie kasdienius mūsų darbus, tai jie tikrai nesustojo, nors planus, be abejo, turėjome pakoreguoti. Nukėlėme kovo pabaigoje planuotą Generalinės asamblėjos sesiją, numatytus edukacinius sportininkų vizitus mokyklose, taip pat visus susitikimus. Tačiau šiuolaikinės ryšio priemonės suteikia daug alternatyvių galimybių, jos jau yra pasitelktos. Paralimpinio komiteto komanda dirba iš namų. Susisiekti su mumis galima organizacijos tinklapyje nurodytais kontaktais.

Veikiame pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas ir nurodymus. Taip bus artimiausias dvi savaites. Raginu visą paralimpinę bendruomenę paisyti taisyklių, kad apsaugotume save ir kitus. Džiugu, kad operatyviai sureagavo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sporto federacija, paskutinę minutę turėjusi atšaukti savaitgalį Elektrėnuose planuotą Lietuvos plaukimo čempionatą, kitas varžybas. Dabar svarbiausia – žmonių sveikata. Būkime sąmoningi.

– Atšaukta apie dešimt tarptautinių varžybų, kuriose Lietuvos sportininkai turėjo varžytis dėl patekimo į Tokijo paralimpines žaidynes. Kokia Jūsų žinutė atletams?

– Su sportininkais bendrauju kasdien, su dauguma esame pažįstami ir geri draugai nuo tada, kai aš pats dar sportavau. Visiems kartoju, kad pirmiausiai privalome atidžiai sekti informaciją ir laikytis oficialių rekomendacijų, pagal jas dėliotis savo kasdienybę.

Varžybos atšaukiamos, bet žinome, kad tai daroma dėl labai rimtų priežasčių.

Taip, nuo pirmadienio net treniruotis dauguma neturi visų sąlygų, nes neveikia maniežai, baseinai ir sporto klubai. Tai labai apsunkina darbą. Bet galime pasidžiaugti, jog turime puikius trenerius, kurie sudaro individualius planus kaip palaikyti formą individualiai. Suprantama, kad tai nėra visavertis pasirengimas, bet šiandien tokiomis sąlygomis gyvena visa šalis. Visi kažko atsisako.

Yra dalykų, kurių kontroliuoti negalime, bet yra ir tokių, kuriuos valdome. Tikiu, kad kiekvienas darys maksimumą pagal turimas galimybes. Iš šios situacijos išeisime dar stipresni.

Kas dėl atrankos į žaidynes proceso, tai Tarptautinis paralimpinis komitetas jau pranešė, kad kriterijai gali būti koreguojami. Dabar tai daryti būtų sunku, nes situacija dėl viruso kinta kiekvieną dieną.

Savo ruožtu su Tarptautiniu paralimpiniu komitetu kalbamės, kad tarptautiniu lygiu būtų įskaitomi nacionalinėse varžybose Lietuvoje mūsų sportininkų užfiksuoti rezultatai. Tai ypatingai aktualu tiems sportininkams, kurių startai buvo atšaukti.

– Viešojoje erdvėje daug svarstymų dėl Tokijo žaidynių. Kokia tikroji situacija?

– Tokijas ruošiasi 2020 m. olimpinėms ir paralimpinėms žaidynėms. Niekas nesikeičia. Palaikome ryšį su Tarptautiniu paralimpiniu komitetu, kurio žinutė yra paprasta: pasirengimas žaidynėms turi tęstis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: