(c) kaunas.lt archyvo nuotr.

Šiandien, penktadienį, Lietuvos U-19 rinktinė pradeda kovas Lietuvos futbolo federacijos (LFF) I lygoje. Pirmose pirmenybių rungtynėse Nacionalinės futbolo akademijos (NFA) auklėtinių pagrindu sudaryta komanda susikaus su turnyro nugalėtojų titulą ginsiančia „Šilute“.

Į 2010 metų I lygą U-19 rinktinė kovo mėnesį priimta LFF Vykdomojo komiteto sprendimu ir grumsis su dar devyniomis ekipomis.  Tokia praktika – jaunimo rinktinių dalyvavimas nacionalinėse šalies pirmenybėse – jau anksčiau taikyta ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Latvijoje prieš pora metų iš U-21 rinktinės sudaryta Rygos „Olimps“ komanda žaidė aukščiausioje Latvijos lygoje. Lietuvos II lygos pirmenybėse yra žaidusi Lietuvos olimpinio sporto centro (LOSC) komanda, kuriai atstovavo dabartiniai rinktinės kandidatai Saulius Mikoliūnas, Tadas Labukas, Povilas Lukšys, Giedrius Tomkevičius, Egidijus Majus ir kiti.

Tada prie tų komandų išlaikymo daug prisidėdavo įvairios organizacijos – pavyzdžiui LOSC. Vėliau tam nebuvo finansinių galimybių. Džiugu, kad dabar jau turime Nacionalinę futbolo akademiją, kurios auklėtinius galime leisti į nacionalinių pirmenybių kovas. Poreikis tam yra, nes 1993 metų gimimo vaikinai jau peraugo moksleivių čempionatus – atėjo laikas išbandyti jėgas su vyrais”, – teigė LFF techninis direktorius Stasys Stankus.

I lygoje dalyvausianti komanda oficialiai vadinsis U-19 rinktine, ją pirmenybių metu treniruos NFA treneriai, o ekipos pagrindą sudarys 1993 metų gimimo NFA auklėtiniai. Tačiau komandą papildys ir kitų amžiaus grupių žaidėjai.

Daugelis septyniolikmečių jau yra kviečiami ir užsienio klubų peržiūras – surinkti visą komandą nėra lengva. Todėl pasirinkome U-19 rinktinės pavadinimą. Taip turėsime galimybę pasikviesti ir išbandyti vyresnių žaidėjų, suteikti jiems žaidybinės praktikos. Pagal U-19 rinktinės vyriausiojo trenerio Deivio Kančelskio rekomendacijas kviesime 1992 metų gimimo žaidėjus, komandoje bus ir jaunesnių, 1994 m. gimimo futbolininkų“, – kalbėjo LFF techninis direktorius.

NFA direktorius Raimondas Statkevičius pabrėžė, jog dalyvavimas I lygoje padės akademijos auklėtinių bei į klubų pagrindines sudėtis nepatenkančių žaidėjų tobulėjimui.

„Manau, kad I lygos čempionatas šiemet bus tikrai pajėgus ir stipresnis nei A lygos dublerių pirmenybės. Žaidimas su tokiomis komandomis kaip FBK „Kaunas“, Klaipėdos „Atlantas“, „Šilutė“, Alytaus „Alytis“ ar Kėdainių „Nevėžis“ padės pamatyti mūsų žaidėjų realias galimybes. Mums svarbiausia ne rezultatas, o žaidėjų ugdymas. Tikiuosi, kad rasime bendrą kalbą su klubais ir prie akademijos narių prisijungs ir kiti jaunieji futbolininkai, kurie gauna žaisti mažiau arba rungtyniauja žemesniame lygyje“, – kalbėjo R.Statkevičius.

Namų rungtynes I lygoje šį sezoną U-19 rinktinės komanda žais prie Kaune įsikūrusios Nacionalinės futbolo akademijos esančiame aikštyne. Daugiausiai rungtynių vyks penktadieniais. Pirmasis jaunųjų futbolininkų išbandymas – balandžio 9 d. 16.30 val. su “Šilute”.

2010 m. LFF I lygos čempionato I turo tvarkaraštis

Balandžio 9 d. (penktadienis)
1. 16.30 val. U-19 rinktinė – Šilutė (Šilutė) (Kauno NFA aikštynas)

Balandžio 11 d. (sekmadienis)
2. 14.00 val. Alytis (Alytus) – Minija (Kretinga) (Druskininkų dirbtinės dangos aikštė)
3. 14.00 val. Nevėžis (Kėdainiai) – Lifosa (Kėdainiai) (Kauno NFA aikštynas)
4. 17.00 val. Lietava (Jonava) – Vidzgiris (Alytus) (Kauno NFA aikštynas)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: