"Vouge" viršelio fragmentas

„Vogue Philippines“ pristatė 2023 m. balandžio mėnesio numerio viršelį, kurį puošia Apo Whang-Od, 106 metų vietinė Kalinga mambabatok (tradicinių tatuiruočių meistrė). Ji tapo seniausiu kada nors žurnalo viršelį papuošusiu žmogumi.

Whang-Od (taip pat žinoma kaip Maria Oggay), tęsia senąją Kalingos tradiciją – rankomis tapyti kūno piešinius. Pirmąją tatuiruotę ji pasidarė būdama 16 metų, padedama tėvo. Šio meno mokymasis buvo svarbus momentas m

oterims jos kultūroje, nes iki tol tik vyrai buvo mokomi, kaip kurti pušies sakais rašalą ir piešti sudėtingus raštus rankomis.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Philippines (@voguephilippines)

Whang-Od tatuiruotes vietos gyventojams daro jau dešimtmečius. Ji keliavo į vietinius ir tolimesnius kaimus, kad, naudodama pomelo medžio spyglius, bambuko lazdelę, anglis ir vandenį, įspaustų religinius simbolius. Spygliai ir lazdelė suleidžia rašalą giliai į odą, todėl tatuiruotės išlieka visam gyvenimui.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Philippines (@voguephilippines)

Per pastaruosius 15 metų Whang-Od gyvenimas labai pasikeitė. Jos reputacija tatuiruočių srityje išplito gerokai už jos nuošalaus Buscalano kaimo ribų. Nepaisant ilgos kelionės – 12 valandų kelio iš Manilos ir 40 minučių kelio pėsčiomis per ryžių terasas – žmonės dabar važiuoja iš viso pasaulio, kad pas ją pasidarytų tatuiruotes.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Philippines (@voguephilippines)

Kalingoje mambabatok tradiciją gali tęsti tik artimi šeimos nariai, kuriuos sieja kraujo ryšys. Whang-Od niekada neturėjo vaikų, todėl nuo dešimties metų mokė savo giminaitę Grace Palicas. Dabar 26 metų Pelicas dirba kartu su savo pussesere Elyang Wigan, kuriai 23 metai, jų tatuiruočių salone. Jos kartu stengiasi užtikrinti, kad mambabatok būtų tęsiamas ir po Whang-Od mirties.

 

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: