Kadras iš filmo „Gėlių mėnulio žudikai“ / Apple TV+

Iš pirmo žvilgsnio Martino Skorsezės (angl. Martin Scorsese) naujojo filmo „Gėlių mėnulio žudikai“ (angl. Killers of the Flower Moon) anonsas atrodo kaip tamsus trileris pastatytas „Laukinių Vakarų“ stiliumi. Kitaip tariant, tai pašėlęs režisieriaus, geriausiai žinomo dėl mafijos kriminalinių epų, atotrūkis. Tačiau atskleidus, kad „Gėlių mėnulio žudikai“ paremtas tikra istorija, paaiškėja, koks didelis nukrypimas režisieriui nuo savo nišos gali būti šis naujas filmas.

Kadras iš filmo „Gėlių mėnulio žudikai“ / Apple TV+

Sistemingas vietinių Amerikos čiabuvių genocidas ir išnaudojimas visiems laikams liks Amerikos audinio dėme. Filme „Gėlių mėnulio žudikai“ bus nagrinėjamas itin niūrus skyrius iš siaubingai šiurpios ir, deja, autentiškos Amerikos istorijos, kuri jau tęsiasi šimtmečius, net iki šių dienų.

Filmas „Gėlių mėnulio žudikai“, kuris kino teatruose pasirodys jau šių metų spalį, o vėliau bus transliuojamas per „Apple TV+“, adaptuoja 2017 m. žurnalisto Davido Granno to pačio pavadinimo knygą. Filmo anonsas pasirodė prieš Kanų premjerą.

Pagrindinė D. Granno knygos mintis yra ta, kad XX a. trečiojo dešimtmečio pradžioje mažiausiai 20 (o gal ir šimtai kitų) Osage genties Oklahomoje narių buvo nužudyti vienas po kito po to, kai išsikovojo teises į pelną iš jų žemėje rastų naftos telkinių. Ši byla yra viena iš pirmųjų FTB, tuo metu žinomos kaip Tyrimų biuras, pradėtų žmogžudysčių tyrimų. „Gėlių mėnulio žudikai“ pasakoja ne tik apie konkretų čiabuvių naikinimo atvejį, kurį įvykdė baltieji kolonistų palikuonys, bet ir apie tai, kaip FTB padėjo savo, kaip federalinės agentūros, pamatus.

Skorsezės filme vaidina daugybė žinomų Holivudo žvaigždžių, tokie kaip dažni kolegos Leonardas DiCaprio ir Robertas De Niro. Abu aktoriai vaidina tikruosius Ernestą Burkharto ir Viljamą Heilą, kurie yra pagrindiniai žmogžudysčių veikėjai. Filme taip pat vaidina Jesse’is Plemonsas, Lilė Gladstone, Tantoo Cardinal, Brendanas Fraseris ir Johnas Lithgowas, taip pat roko muzikantai Jasonas Isbellas, Sturgillas Simpsonas ir Jackas White’as.

Kadras iš filmo „Gėlių mėnulio žudikai“ / Apple TV+

Skorsezė, kaip režisierius, ypač tinkamas šio filmo medžiagai, nes jo darbai apima tiek intymius ir psichologinius, tiek epinius ir istorinius. Neabejotina, kad „Gėlių mėnulio žudikai“ apims daugelį Skorsezei būdingų temų, pavyzdžiui, išgyvenimo, klasių santykių ir, žinoma, nusikaltimų. Dažni jo filmuose pasakojimai apie Ameriką kaip ne galimybių, o oportunistų šalį ir apie tai, kaip valdžia diktuoja žmogaus moralinio kompaso parametrus.

Nors filme daugiausia pasakojama istorija DiCaprio vaidinamo Ernesto Burkharto akimis, kuris (toliau atskleidžiamos siužeto detalės!) yra žmogžudysčių dalyvis – itin tamsi, niūri persona, nes buvo vedęs vietinę Osage genties moterį. Siužetas iš esmės yra apie žmogaus įsiveržimo į gamtos pasaulį ir jo plėšikavimo metafora, taip pat kraujomaišos, iš kurios ir sukurta Amerika, vaizdinys.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: