Pexels.com archyvo nuotr.

Birželio 17 d. apie 300 000 žmonių dalyvavo „Pride“ paradiniame žygyje Vienoje, Austrijoje. Austrijos valdžia sekmadienį pranešė, kad sužlugdė trijų jaunuolių, galimai priklausiusių ekstremistinei grupuotei ISIS, planuotą ataką prieš Vienos „Pride“ parado dalyvius.

Trys – 14, 17 ir 20 metų amžiaus sulaikytieji, yra bosniečių ir čečėnų kilmės Austrijos piliečiai, vienas iš jaunuolių jau buvo žinomas policijai, specialiosios pajėgos juos suėmė likus valandai iki šeštadienį vykusio „Pride“ renginio pradžios, sekmadienį skubiai sušauktoje spaudos konferencijoje, žurnalistams sakė Omaras Haijawi-Pirchneris iš Austrijos Valstybės apsaugos ir žvalgybos direktorato.

Spaudos konferencijoje Austrijos Valstybės apsaugos ir žvalgybos direktorato vadovas sakė, kad vidaus žvalgybos tarnyba gavo išankstinę informaciją apie tariamus grupuotės planus, į kuriuos įeina išpuolis peiliais, ginklais, taip pat galimai planuotas į minią įvažiavimas automobiliu.

Valstybės saugumo pareigūnai atidžiai stebėjo įtariamuosius, o specialiosios pajėgos juos suėmė po šeštadienį atliktų kratų, kurių metu buvo rasta papildomų įrodymų, įskaitant ginklus. Omaras Haijawi-Pirchneris konferencijoje taip pat teigė, jog įtariamieji buvo radikalizuoti internetu ir prijautė ISIS grupuotei, tačiau „pavojaus parado dalyviams jokiu metu nebuvo“.

Austrijos kancleris Karlas Nehammeris išreiškė padėką tyrėjams už tai, kad jie užkirto kelią „galimam islamistų išpuoliui Vienoje“.

„Tai dar kartą parodo, kad niekada neturime pasiduoti kovodami su radikalais ir ekstremistais“, – „Twitter“ platformoje rašė Nehammeris. „Jie kelia grėsmę mūsų demokratijai ir saugumui, todėl su jais reikia elgtis griežtai.“

„Neleisime LGBTQI žmonių teisių, demokratijos ir atviros visuomenės priešams mus nuvilti“, – sakoma parado organizatorių komandos pranešime, pranešė Austrijos spaudos agentūra.

„Vienna Pride” – tai šventė, kuri kasmet vyksta Austrijos sostinėje, remianti lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų lygiavertiškumą, taip yra pagerbiama LGBTQ bendruomenė, jų istorija, pasiekimai ir nuolatinė kova už lygybę. Šiais metais „Vienna Pride“ vyko birželio 1–18 dienomis.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: