Youtube vaizdo įrašo kadras.

Sausio 8 d. žymus britų muzikantas David’as Bowie ne tik paminėjo savo 69-ąjį gimtadienį, bet ir pasauliui padovanojo naująjį albumą “Blackstar”. Tai jau 25-asis atlikėjo studijinis darbas, sekęs po sėkmingo sugrįžimo albumo “The Next Day” 2013-ais, kurį Bowie įrašinėjo padaręs ilgą pertrauką nuo muzikinės veiklos 2004-2012 metų tarpe.

Albumą “Blackstar”, arba tiesiog žymimu simboliu ☆, kuris pavaizduotas ant šio albumo viršelio, įrašyti padėjo ilgametis David’o Bowie albumų prodiuseris Tony Visconti’s, dar 1969-ais atlikėją išgarsinęs kosminio roko atributu “Space Oddity”. Šis albumas pasižymi tradiciniu Bowie muzikinių stilių eksperimentavimais, dėl kurių jis vadinamas “roko chameleonu”: naujasis albumas pasižymi džiazo, soul ir net hip-hopo muzikos ritmų mišiniu.

Pirmieji pagrindai albumo kūryboje buvo padėti beveik iškart po “The Next Day” albumo įrašų sesijų. Dar 2014 metų spalį Bowie į pasaulį paleido dvi naujas dainas, tuo metu atskirai išleistas vinilinio singlo pavidalu, tačiau vėliau abi jos buvo perrašytos naujajam albumui.

Praeitų metų lapkritį David’as Bowie fanus ir kritikus šokiravo pristatęs titulinę 10 minučių trukmės albumo dainą bei vaizdo įrašą, kurį režisavo Johan’as Renck’as. Dainą pristatnčio filmuko siužetas moteris su uodega atranda žuvusio astronauto skeletą, paiimdama mirusiojo brangakmeniais inkustruotą skeletą apeigoms atlikti senoviniame mieste, o tuo tarpu, likęs skeletas iškeliauja į dangų. “Something happened on the day he died”, dainuoja David’as, primenantis pranašą, akis uždengęs baltu raiščiu su dvejais juodais taškeliais. Tą patį raištį apsirišęs atlikėjas dainuoja ir kitame to paties režisieriaus Johan’o Renck’o prodiusuotame video klipe “Lazarus”, kuriame atlikėjas nufilmuotas dainuojantis gulintis, kaip galiausiai paaiškėja, ligoninės lovoje.

Kritikai albumui liaupsių negailėjo. Remiantis Metacritc.com duomenimis, “Blackstar” teigiamai įvertino 28 skirtingi šaltiniai. Dauguma vertintojų albumą įvertino 80-95 balų tarpe. “Nors ir praėjo tik viena sausio savaitė, bet šis albumas galime laikyti “geriausiu 2016-ųjų muzikiniu albumu”, apie albumą kalbėjo musicOMH.com, o “The Independent” šį albumą įvardijo kaip “toliausiai nuo pop muzikos nutolusį” Bowie albumą. Taigi, panašu, kad David’as Bowie vis dar geba ne tik išlaikyti stiprų autoritetą muzikiniame pasaulyje, kuriuo visus 50 karjeros metų rėmėsi vėliau išgarsėjusios legendos nuo Iggy Pop, Duran Duran bei Roxy Music iki dabartinių žvaigždžių Arctic Monkeys, ar Lady Gaga, bet net ir po ilgų ir svaiginančių karjeros metų įrodyti, kad 2016-ais atlikėjas yra toks inovatyvus ir kūrybingas, kokiu buvo savo šlovės viršunėje septyniasdešimtais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: