© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pasieniečių sraigtasparniu iš Kauno į Vilnių šeštadienio naktį transplantacijos operacijai buvo atskraidinta donoro širdis.

Penktadienio vakarą Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Aviacijos rinktinėje buvo gautas Nacionalinio transplantacijos biuro (NTB) pranešimas, kad reikalingas pasieniečių sraigtasparnis donoro organams gabenti. Orlaivis “Eurocopter 145″ iš bazės Trakų rajono Paluknio kaime pakilo prieš vidurnaktį į šeštadienį. Netrukus sraigtasparnis nusileido prie Kauno klinikų. Po čia atliktos operacijos į VSAT orlaivį atskubėjo donoro širdimi nešina šešių medikų brigada.

Pasak VSAT ir NTB pranešimo, sraigtasparnis pakilo 2 val. 25 min. Jau po 20 minučių pasieniečių pilotai”Eurocopter 145” nutupdė Vilniuje, transporto žiede prie Santariškių klinikų. Iš sraigtasparnio išlipę medikai, nešini ypatingu kroviniu, nuskubėjo į persodinimo operaciją. Širdis sraigtasparniu gabenta todėl, kad transplantuoti ją reikia greičiau nei kitus organus – išemijos laikas, per kurį organas atkeliauja iš donoro pas ligonį, turi būti kuo trumpesnis. Stengiamasi suspėti per 3-4 valandas, nes nuo to priklauso transplantacijos sėkmė.

Kiti donoro organai buvo pervežti greitosios pagalbos automobiliu, kurį lydėjo policijos ekipažas.

2011 metų gegužę VSAT ir NTB pasirašė sutartį, pagal kurią transplantacijai reikalingi organai gali būti skraidinami pasieniečių sraigtasparniais “Eurocopter”. Iš viso jau vyko 16 tokių skrydžių, kurių metu buvo sėkmingai perskraidinta dešimtys transplantacijai skirtų organų.

VSAT orlaiviai yra greitaeigiai, ekonomiški, manevringi, jiems leistis ir kilti reikia nedidelio ploto, todėl organų paimti jie gali tūpti kone ligoninių kiemuose ar jų teritorijose.

Šiuo metu VSAT Aviacijos rinktinė eksploatuoja penkis sraigtasparnius: du “Eurocopter 120B Colibri”, du “Eurocopter 135” ir vieną “Eurocopter 145”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: