KaunoZinios.lt iliustr.

Praėjusių metų gruodžio pradžioje garsūs aukcionų namai „Christie’s“ buvo priversti atšaukti didelio, nepriekaištingo, rožinio deimanto, kuris, kaip prognozuojama, bus parduotas už 35 mln varžytuves. Aukciono namams FTB pranešė, kad deimantas iš garsaus Artimųjų Rytų energijos maklerio, pavogė Floridoje gyvenantis ekstrasensas pagal itin keistą schemą, apimančią asmeninį asistentą, internetines dvasines konsultacijas „FedEx“ ir beveik 100 milijonų dolerių vertės papuošalus, kuriems reikėjo „auros valymo“.

2019 m. balandžio mėn. asmeninė šeicho Hamad bin Jassim Al Thani asistentė, kuri arešto orderyje vadinama „auka 1“, bet tyrėjams pateiktuose dokumentuose įvardijama vardu Magdalena, naudojosi Purple Garden – svetaine, kur ekstrasensai žmonėms patarė meilės ir bendrais gyvenimo klausimais. Santykiai  tarp Magdalenos ir ekstrasensais Purple Garden puslapyje truko maždaug metus, iki kol ji sutiko naują patarėją „Giovanni“. Šis naujasis patarėjas, anot kaltintojų, buvo Floridos gyventojas Lee, dabar kaltinamas keliais nusikaltimais.

„Giovanni“ Purple Garden puslapio biografijos skiltyje apibūdino save kaip gyvenimo trenerį, ekstrasensą ir santykių guru. Jis greitai suartėjo su Magdelena, teikdamas psichikos patarimus ir apsaugą nuo įvairių „blogų aurų“.

Iki 2022 m. birželio mėn., vedęs mentorystės santykius, Lee/Giovanni įtikino Magdaleną, kad jos romantiškos ir psichinės problemos slypi jos asmeniniuose papuošaluose, kuriuose, jo teigimu, buvo blogos auros. Iki šiol, pasak tyrėjų, perskaičiusių Magdalenos pareiškimą, pateiktą FTB, Lee vykdė ilgalaikę aferą, iš padėjėjos surinkęs mažiausiai 150 000 dolerių.

Po kelių savaičių, Lee per FedEx grąžino Magdalenos papuošalus, išvalytus nuo blogosios auros. Valymas pavyko, bet Lee turėjo blogų naujienų. Magdalenos papuošalai, pasak Lee, paskleidė „blogąsias dvasias“ ir užkrėtė jos viršininko brangenybes. Šios blogos auros kelia pavojų visam namų ūkiui, sakė Lee. Vienintelis sprendimas? Lee turėjo dvasiškai išvalyti legendinę Thani papuošalų kolekciją, kol šeimos neištiko nelaimė.

Greitai grąžinęs papuošalus, Lee užsitarnavo Magdalenos pasitikėjimą ir suteikė priežastį nuslėpti operaciją nuo Thani. Įsitikinusi, kad ji sukėlė auros problemą, Magdalena norėjo ją išspręsti neįspėjusi viršininko. Tačiau, pasak jos pareiškimo, Magdalena turėjo didelį susirūpinimą: papuošalų kolekcija, kurios vertė siekia šimtus milijonų dolerių, buvo saugoma Dohos rūmų saugykloje, saugoma apsaugos kamerų. Eksttrasensui tai nepasirodė kaip problema, kadangi jis patikino asisitentė, jog kameras saugykloje jis užburs ir ji taps nematoma joms. Kad ir kaip neįtikėtinai tai skamba, bet ketverius metus trukęs ekstrasenso ir Magdalenos ryšys, užbūrė ją, ko pasekoje ji pasitikėjo ir tikėjo viskuo kas buvo sakoma.

Burtas nepasiteisino. 2022 m. birželio 12 d., kaip teigiama arešto orderyje, apsaugos kameros užfiksavo, kaip Magdalena įėjo į saugyklą maždaug 10-iai minučių. Tačiau iki kol ji buvo pastebėta Thani apsaugos viskas užtruko beveik tris mėnesius.

Pagal tyrimo dokumentus ir FedEx siuntų čekius, Magdalena ekstrasensui Lee išsiuntė 4 siuntinius. Iš keturių siuntų, išsiųstų per šešias savaites praėjusią vasarą, trys buvo išsiųstos adresu Davenport mieste, Floridoje, o viena – adresu Paramus mieste, Naujajame Džersyje, kurį FTB taip pat tiesiogiai susiejo su Lee. Sudėjus visų siuntų turinį ji persiuntė 17 aukščiausios klasės papuošalų, kurių vertė ne mažesnė nei 90 mln.

Lee, matyt, pavyko išvalyti 17 papuošalų ir, remiantis arešto orderiu, Magdalenai teko susimokėti daug daugiau nei anksčiau. Ji sumokėjo apie 150 000 dolerių už jo paslaugas per ketverius metus iki situacijos su papuošalais. Tačiau manipuliuoti vertingų brangakmenių auromis reikia daug pastangų, todėl Lee padidino savo įkainius iki daugiau nei 50 000 dolerių už kiekvieną iš keturių Thani brangakmenių paketų, kurie buvo išsiųsti per šešių savaičių laikotarpį.

Pirmoji raudona vėliavėlė – pasak Magdalenos Kataro tyrėjams pateikto pareiškimo, buvo iš pradžių Lee nenoras grąžinti brangenybes taip pat, kaip jas gavo: FedEx pakuotėje.

Vėliau Magdalena tyrėjams pasakė, kad Lee išreiškė susirūpinimą, kad brangakmenius sulaikys muitinė, jei jis juos išsiųs per „FedEx“. Neaišku, ar Magdalena nurodė, kad būtent taip brangakmeniai atkeliavo, tačiau jos susirūpinimą šiek tiek numalšino Lee pažadas susitikti su ja rugpjūčio pabaigoje Kanuose, Prancūzijoje, kur ji lydės Thani vasaros atostogų.

Pasak jos pareiškimo, kai Lee nepasirodė Kanuose, Magdalena jam pradėjo rašinėti apimta panikos.

Po to, kai Magdalena paklausė Lee, kodėl jis neatvyko į Kanus, kaip planavo, ir paklausė, kada grąžins brangenybes, Lee galiausiai baigė šaradą įžūliai atsakydamas – „prašau liautis… Aš nežinau, apie ką tu kalbi… Nemanau, kad tau reikia ekstrasenso… tau reikia psichiatro… Telaimina tave Dievas, prašau, nustok manęs priekabiauti“.

Magdalena iškart suprato savo klaidą ir prisipažino Thani, prieš pateikdama ilgą pareiškimą Thani apsaugos komandai ir grįždama į Dohą privačiu lėktuvu. Remiantis orderiu, Magdalena, suėmimo pareiškime aprašyta kaip auka, nebuvo tiesiogiai apklausta JAV teisėsaugos institucijų bent jau gruodžio viduryje. Neaišku, ar jai bus pateikti baudžiamieji kaltinimai Dohoje, tačiau keli su šia byla susiję žmonės teigė, kad, nepaisant pradinių nuogąstavimų, nėra jokių požymių, kad ji buvo Lee padėjėja.

Per Lee veiklą internete, taip pat turėdamas mažiausiai 90 milijonų dolerių pavogtų brangenybių, kurias FedEx siuntas gavo savo tikruoju vardu, FTB ir privatūs tyrėjai greitai susiejo jį su vagyste. Tačiau be pastangų jį suimti, lygiagrečiai buvo stengiamasi susigrąžinti pačius brangakmenius, kol neetiški deimantų prekeiviai nespėjo jų perdirbti ir supjaustyti į naujus akmenis.

Lee pradėjo pardavinėti daiktus dviem deimantų prekiautojams Naujajame Džersyje ir Niujorke. Rožinį deimantą, už kurį Thani 2010 m. sumokėjo 31 mln. dolerių, nusipirko prekiautojas, kuris Lee už maždaug 8 mln. dolerių iškeitė laikrodžius ir palaidus deimantus už akmenį. Dirbdami su kitu prekiautoju, pora sumokėjo Lee apie 4 milijonus dolerių grynaisiais už 42 karatų deimantų žiedą ir 150 palaidų deimantų, kurie, kaip manoma, buvo nukalti iš 103 karatų karolių, kuriuos Thani nusipirko iš Chatila 2008 m.

Spalio mėn. du prekiautojai kreipėsi į deimantų pjaustymo specialistą, prašydami padėti didelį rožinį akmenį paversti dviem akmenimis: mažesniu 3 karatų deimantu ir didesniu 13 karatų deimantu, remiantis arešto orderiu ir susijusiu ieškiniu. Pjovėjas pasikvietė Zaki Salame, kitą prekiautoją, kuris padėjo pagerinti dviejų naujų deimantų spalvą, ir galiausiai sumokėjo daugiau nei 3 milijonus dolerių, kad taptų 1/8 partneriu parduodant didesnį akmenį.

Salame patarimu ir apsiginklavę naujais jo pateiktais GIA sertifikatais, prekiautojai kreipėsi į Christie’s dėl didesnio akmens aukciono lapkričio pradžioje. Po to, kai „Christie’s“ gavo savo autentifikavimą iš GIA, patvirtinantį deimanto kokybę ir vertę, gruodžio pradžioje jis turėjo būti parduodamas aukcione, kurio kaina numatoma 35 mln. USD.

Tačiau nors Christie’s ir Salame ekspertai iki šiol nepastebėjo rožinio deimanto panašumo į garsųjį akmenį, priklausantį Thani, kažkas, susijęs su pardavimu – Lee arešto orderyje apibūdintas kaip „konfidencialus liudytojas 1“, – atpažino brangakmenį ir paskambino Thani, kuris patvirtino vagystę, apie tai taip pat buvo pranešta FTB. Nuo to laiko Salame pateikė kelių milijonų dolerių ieškinį pirminiams prekiautojams, siekdamas grąžinti 3 milijonus dolerių.

Christie’s turėjo ištraukti akmenį iš aukciono, o FTB konfiskavo visus turimus susijusius deimantus. Iš arešto orderio neaišku, ar buvo rastos kitos detalės (be karolių ir didelio rožinio deimanto), tačiau arešto orderis rodo, kad bent dalis dalių buvo parduotos teisėsaugai nespėjus jas atgauti.

Tuo metu „Christie’s“ pranešime teigė, kad bendradarbiauja su teisėsauga ir daugiau nekomentuos.

Praėjusių metų lapkritį Lee buvo suimtas, nes kiekvienas su pardavimu susijęs asmuo pradėjo bendradarbiauti su FTB, kurie konfiskavo visus grynuosius pinigus ir deimantus.

Žurnalistai bandydami susisiekti su Thani rezultatų negavo. O kiek yra žinoma Magdalena liko Katare, jai kaltinimai nebuvo pareikšti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: