Organizatorių archyvo nuotr.

Lietuvos transporto saugos administracija (LTSA) priėmė svarbų sprendimą, aktualų visiems automobilininkams, kuriems šiuo metu artėja vizito į privalomosios techninės apžiūros stotį terminas. Susisiekimo ministras Jaroslav Narkevič, ieškodamas būdų, kaip karantino metu minimizuoti socialinių kontaktų skaičių ir su tuo susijusias galimas rizikas, paragino LTSA specialistus peržiūrėti techninės apžiūros vertinimo kriterijus ir bent laikinai sutrumpinti „didelių trūkumų“ sąrašą.

Siekiant karantino metu sumažinti nebūtinų apsilankymų techninės apžiūros stotyse skaičių, nutarta privalomosios techninės apžiūros metu nevertinti kaip „didelio trūkumo“ keleto dalykų, neturinčių didelio neigiamo poveikio eismo saugumui ir aplinkai. Visų pirma tai liečia žibintus, atšvaitus ir kai kurią elektros įrangą. Dėl nešviečiančių apšvietimo ir šviesos signalizacijos prietaisų lempučių, karantino metu nereikės grįžti į TA stotį pakartotinei patikrai automobilio savininkui ar valdytojui įsipareigojus nedelsiant šias problemas pašalinti. Išimtis neliečia tik artimosios šviesos žibintų, priekinių rūko žibintų ir pagrindinių stabdymo signalo žibintų lempučių.

Taip pat nutarta laikinai „dideliu trūkumu“ nelaikyti ir automobilyje įrengtos priekabos kištukinio lizdo būklės, jei ji kelia abejonių dėl funkcionalumo ir efektyvumo, tačiau automobilis techninei apžiūrai teikiamas be priekabos.

Dar viena išimtis susijusi su akumuliatorių baterija: jei ji tinkamai nepritvirtinta, tačiau TA kontrolieriaus manymu nekelia trumpojo jungimo pavojaus, karantino metu grįžti pakartotinei patikrai nebus reikalaujama.

Jau anksčiau yra skelbta, kad pandemijos metu bus toleruojamas ir transporto priemonės eksploatavimas su dygliuotomis padangomis po balandžio 10 d. Techninės apžiūros stotyse šiuo metu taip pat į padangų sezoniškumą nebus kreipiama dėmesio.

Iki „nedidelio trūkumo“ nutarta šiuo metu perkvalifikuoti situaciją, kai transporto priemonėse, kuriose įrengta maitinimo dujomis (SND, SGD) sistema, tačiau tai nėra nustatyta tvarka įregistruota. LTSA rekomenduoja tai techninės apžiūros rezultatų ataskaitos skiltyje, bet atitinkamą įrašą registracijos liudijime padaryti pasibaigus karantino laikotarpiui.

Asociacija „Transeksta“ savo ruožtu atkreipia dėmesį, kad visi techniniai reikalavimai itin detaliai išvardinti atitinkamose europinėse direktyvose, kurių nuostatos be jokių išlygų yra perkeltos į nacionalinius teisės aktus. T. y. techninės apžiūros kontrolieriai neturi net teorinių galimybių patikros metu fiksuojamų kai kurių transporto priemonės trūkumų laikyti „smulkmenomis“, nes taip pažeistų įstatymus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: