Richardas Bransonas kosmose

Jeffas Bezosas, turtingiausias pasaulio žmogus ir „Amazon“ įkūrėjas, antradienį savo bendrovės „Blue Origin“ raketa „New Shepard“ su įgula pakilo į kosmosą. Su sėkmingu skrydžiu jį pasveikino kiek daugiau nei prieš savaitę į kosminę kelionę išvykęs milijardierius, „Virgin Group” įkūrėjas Richardas Bransonas. Iki šiol milijardieriai skrido į kosmosą nemokėdami jokių papildomų mokesčių, tačiau dėl to yra nepatenkintas bent vienas JAV politikas.

Earlas Blumenaueris, JAV demokratų partijos atstovas Oregone, antradienį pranešė apie planą apmokestinti skrydžius vadinamuoju „Apsaugos nuo anglies dvideginio išmetimo mokesčių įstatymu“, trumpiau – „KOSMOSO“ aktu. Pagal šį įstatymą milijardieriai, tokie kaip Elonas Muskas, Jeffas Bezosas, Richardas Bransonas, vykdantys skrydžius į kosmosą ne dėl mokslinių priežasčių, turėtų susimokėti mokesčius.

Pranešime politikas teigė: „Kosmoso tyrinėjimas nėra atostogos be mokesčių turtingiesiems. Įprasta, jog amerikiečiai susimoka mokesčius pirkdami lėktuvo bilietą. Milijardieriai, kurie skrenda į kosmosą be mokslinės paskirties, turėtų daryti tą patį…“

Mokesčiai būtų taikomi dviejų pakopų principu – pirmoji pamoka taikytųsi skrydžiams, kurie pakiltų daugiau nei 80 kilometrų virš žemės. Skrydžiai, viršijantys 128 kilometrus, būtų apmokestinti dar brangiau – pagal antrąją pakopą. NASA vykdomiems kosminiams skrydžiams šis mokestis būtų netaikomas.

Remiantis pranešime paskelbta informacija, Blumenaueris, taip pat siūlo įvesti mokestį už kiekvieną keleivį, kaip tai daro komercinė aviacija.

Raketa, kuria skrido Bezosas ir įgula, antradienį pakilo apie 106 kilometrus virš žemės. Ričardas Bransonas su įgula pasiekė 86 kilometrų aukštį.

Skrydžiai planuojami ir ateityje

Jeffas Bezosas teigė, kad jo kompanija „Blue Origin“ pardavė bilietų už beveik 100 mln. dolerių bilietų būsimiems kosminiams skrydžiams. Konkuruojanti kosminio turizmo bendrovė „Virgin Galactic“ pardavė 600 bilietų už 250 tūkstančių dolerių skrydžiams kosminiu lėktuvu, kuriuo prieš daugiau nei savaitę skrido milijardierius Richardas Bransonas su įgula.

Apmokestinimą Earlas Blumenaueris aiškina planetos teršimu dėl didelio anglies dioksido kiekio, išmetamo į atmosferą, tokiems skrydžiams vykstant.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: