© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Mokslininkai palygino paprastųjų šikšnosparnių vampyrų genomą su 26 kitų šikšnosparnių rūšių genomais ir nustatė 13 genų, kurių šikšnosparniams vampyrams trūksta arba kurie nebeveikia.

Mokslininkai išsiaiškino, kodėl šikšnosparniai vampyrai yra vieninteliai žinduoliai, kurie gali išgyventi maitindamiesi tik krauju.

Jie palygino paprastųjų šikšnosparnių vampyrų genomą su 26 kitų šikšnosparnių rūšių genomais ir nustatė 13 genų, kurių trūksta arba kurie nebeveikia šikšnosparniams vampyrams. Metams bėgant šie genų pakeitimai padėjo šiems šikšnosparniams prisitaikyti prie kraujo dietos, kurioje gausu geležies ir baltymų, bet yra mažai riebalų ir angliavandenių, – penktadienį žurnale „Science Advances“ pranešė mokslininkai.

Šie šikšnosparniai gyvena Pietų ir Centrinėje Amerikoje ir iš esmės yra „gyvieji Drakulos“, – sakė vienas iš autorių Michaelis Hilleris iš Vokietijos Makso Planko instituto. Maždaug 3 colių (8 cm) ilgio ir 7 colių (18 cm) ilgio sparnų pločio šikšnosparniai įkanda, o naktimis ryja gyvulių ar kitų gyvūnų kraują.

Dauguma žinduolių negalėtų išgyventi maitindamiesi mažai kalorijų turinčiu skystu krauju. Iš 1 400 šikšnosparnių rūšių tai gali daryti tik trys vampyrų rūšys – kitos daugiausia minta vabzdžiais, vaisiais, nektaru, žiedadulkėmis arba mėsa, pavyzdžiui, mažomis varlėmis ir žuvimis.

„Kraujas yra siaubingas maisto šaltinis“, – sakė Tulano universiteto šikšnosparnių tyrinėtoja Hana Kim Frank, kuri tyrime nedalyvavo. „Visiškai keista ir nuostabu, kad šikšnosparniai vampyrai gali išgyventi maitindamiesi krauju – jie tikrai keistuoliai, net tarp šikšnosparnių.“

Kai kurie kiti gyviai taip pat mėgsta kraujo skonį, įskaitant uodus, patalines blakes, dėles ir blusas.

Naujausias darbas praplečia kitos komandos tyrimus, kuriais buvo nustatyti trys iš 13 prarastų genų.

„Naujasis darbas parodo, kaip šikšnosparniai vampyrai skiriasi net nuo kitų artimai giminingų šikšnosparnių, kurie minta nektaru ir vaisiais“, – sakė Virdžinijos technikos universiteto šikšnosparnių tyrėja Keitė Langvig kuri tyrime nedalyvavo.

Šikšnosparniai vampyrai, kurių mityba tokia mažai kaloringa, negali ilgai išbūti be maisto. Prireikus, gerai išsimaitinę šikšnosparniai atryja savo maistą ir pasidalina juo su badaujančiu kaimynu. Atrodo, kad jie prisimena, kas jiems tokiu būdu padėjo praeityje, sakė M. Hilleris, pažymėdamas, kad šikšnosparniai vampyrai palaiko sudėtingus socialinius santykius.

„Tai nėra giminystės ryšys“, – sakė Tulano mokslininkė H. Frank „Jie tiesiog pastebi ir prisimena: tu dalinaisi, aš tau atsilyginsiu“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: