© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nuo pat kosminio amžiaus pradžios, NASA zondai siuntė informaciją į Žemę naudodami radijo bangas. Tačiau tai gali pasikeisti netolimoje ateityje, praneša internetinė svetainė space.com

Kosmoso agentūra kuria komunikacijos sistemas, paremtas lazerine technika. Teigiama, jog naujas informacijos perteikimo būdas užtikrins greitą ir patikimą informacijos transliaciją kosmose tarp žmogaus sukurtų palydovų, ar erdvėlaivių. „Vystantis mūsų tikslams, radijo bangų komunikacijos gali būti apkrautos didžiulio informacijos kiekio, todėl reikalingas naujas būdas, galintis transliuoti informaciją greičiau“ – projektą apibūdina NASA.

NASA ruošiasi pademonstruoti šią technologiją. Eksperimente bus naudojami du lazerius naudojantys moduliai, vienas – Niu Meksike, kitas – Kalifornijoje, kurie siųs informaciją 1.25 gigabaitų per sekundę greičiu. Šis bandymas truks du metus, kad eksperimentą atliekantys mokslininkai įsitikintų, jog ši technologija gali veikti ilgą laiką.

Greičiausias kol kas pasiektas informacijos perdavimo greitis kosminėje erdvėje yra 622 megabitai per sekundę kito bandymo metu. Manoma, kad tokie bandymai padės pasiekti nuo 10 iki 100 kartų didesnį greitį, negu koks jis yra dabar. Toks greitis leistų stebėti transliacijas gyvai iš tolimesnių planetų, kaip Jupiteris, ar Saturnas.

Tačiau kad ir kaip neįtikėtinai puikiai ši naujovė skambėtų, ji turi ir minusų. Vienas jų – tokios technikos kaina, kuri šiuo metu yra labai didelė. Kita problema – lazeris turi būti nutaikytas labai tiksliai, kadangi jo transliacija gali būti gaunama tik 6 kilometrų spinduliu nuo ten, kur jis yra nutaikytas. „Kuo toliau keliautume su šiuo prietaisu, tuo problematiškiau tai taptų.“, teigė vienas eksperimento mokslininkų Bernard Edwards, tačiau lieka optimistiškas ir mano, jog netolimoje ateityje šį metodą bus galima pritaikyti praktikoje kosmose už Žemės ir Mėnulio ribų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: