Wikimedia comons nuotr. / Public Domain

„Vėliau šiais metais bus išleistas paskutinis „The Beatles“ įrašas, sukurtas pasitelkus dirbtinį intelektą, antradienį BBC transliuotame interviu sakė buvęs grupės narys Paulas McCartney. „Tai buvo demo versija, kurią turėjo Johnas (Lennonas), prie jos mes dirbome ir ką tik užbaigėme“, – sakė P. McCartney, kuriam kitą savaitę sukaks 81-eri.

Grupė „The Beatles“ (J. Lennonas, P. McCartney, George‘as Harrisonas ir Ringo Starras) išsiskyrė 1970 metais, kiekvienas iš jų tęsė solinę karjerą ir niekada nebesusivienijo.
J. Lennonas buvo nušautas Niujorke 1980 metais, būdamas 40-ies, o G. Harrisonas mirė nuo plaučių vėžio 2001 metais, sulaukęs 58-erių.

P. McCartney neatskleidė įrašytos dainos pavadinimo, tačiau BBC teigimu, tai greičiausiai bus 1978 metais J. Lennono parašyta kompozicija „Now And Then“.

Šį kūrinį – vieną iš kelių, esančių kasetėje, kurią J. Lennonas įrašė P. McCartney‘ui likus metams iki mirties, – 1994-aisiais jam perdavė J. Lennono našlė Yoko Ono.

Dvi dainas, „Free As A Bird“ ir „Real Love“, išgrynino prodiuseris Jeffas Lynne‘as ir išleido 1995 ir 1996 metais. Tą patį bandyta padaryti ir su „Now And Then“, tačiau projekto atsisakyta dėl foninio triukšmo demo versijoje.

P. McCartney, anksčiau kalbėjęs apie norą užbaigti dainą, sakė, kad dirbtinis intelektas suteikė jam naują galimybę tai padaryti.

„Bauginantis, bet įdomus“

Bendradarbiaujant su režisieriumi Peteriu Jacksonu, 2021 metais sukūrusiu dokumentinių filmų ciklą „The Beatles: Get Back“, dirbtinis intelektas buvo pasitelktas išskirti J. Lennono balsui ir pianinui.

„Mašinai buvo pasakyta: „Čia yra balsas. O čia gitara. Pašalink gitarą, – aiškino P. McCartney. –Kai pradėjome kurti paskutinį „The Beatles“ įrašą, tai buvo Johno demo, o mes galėjome paimti Johno balsą ir jį išgryninti su dirbtinio intelekto pagalba. Paskui jau galima įprastiniu būdų sumiksuoti įrašą. Taigi tai suteikia tam tikrą veiksmų laisvę“.

P. McCartney sakė, kad dirbtinio intelekto naudojimas yra „šiek tiek bauginantis, bet įdomus, nes tai yra ateitis“, ir pridūrė: „Tiesiog pamatysime, kur tai nuves“.

Živilė Aleškaitienė (AFP)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: