Laidos "Pasivaikščiojimai" kadras

Jonas Ruškus yra socialinis tyrinėtojas, besidomintis neįgaliųjų ir kitų pažeidžiamų grupių dalyvavimu visuomenės gyvenime. Taip pat jis ir akademikas – VDU socialinių mokslų fakulteto dekanas bei profesorius. Pasivaikščiojimai su akademikais žiūrovams būna sunkūs, bet neabejotinas jų privalumas – galimybė susidurti su konkretaus lauko problematika, informacija ir svarstymais.

Iš mokslo žmonių tikimasi visuomenės kritikos. Ir J.Ruškus parodo savitą požiūrį:  „Už žmones, kurie turi vienokių arba kitokių sunkumų, sprendimus daro kiti, laikomi ekspertais. <…> Mano nuomone, ekspertas regos sutrikimų srityje gali būti tik žmogus, turintis regos sutrikimų, o benamis galėtų būti benamystės ekspertas. O kas dabar yra ekspertai?… Kvestionuokime juos“. Iš tokio matymo kampo būtų įdomu pažvelgti ir į kitų sričių, ne tik į socialinio lauko ekspertus.

„Pasivaikščiojimuose su Jonu Ruškumi“ yra gerų ir naudingų minčių, bet kitą kartą pokalbis būtų įdomesnis, jei struktūriškai dėstydami tam tikras problemas, akademikai nepatingėtų įvardinti konkretybių, jas iliustruotų aiškiais pavyzdžiais. Ir pašnekovui, ir laidos žiūrovams tai suteiktų galimybę iš arčiau sekti, apie ką kalbama ir daugiau diskutuoti ar netgi ginčytis. Argumentuotas ginčas profesoriaus neišgąsdins, o laidai suteiks gyvumo ir žiūrovus taip pat paskatins mąstyti.

Rodos, pagalba nuskriaustiesiems – labai gražus ir rimtas dalykas. Graži ir rimta yra ši laida. Bet man asmeniškai labiau patiko „Pasivaikščiojimai su Benu Ulevičiumi“, nes joje pasaulis buvo įvairesnis.

Monika

Alchemija.TV

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: