pixabay.com archyvo nuotr.

Čekijos Respublikoje, prekybos centro darbuotojai rado 840 kilogramų kokaino į prekybos centrą atgabentose bananų dėžėse, kurio vertė siekia daugiau nei 79 milijonai eurų. Bananų dėžės kaip manoma atkeliavo iš Kolumbijos.

Čekijos Respublikoje į vieną iš parduotuvių išsiųstose bananų dėžėse policija aptiko 840 kg kokaino. Prekybos centrų darbuotojai Čekijos Respublikoje buvo šokiruoti, kuomet tarp bananų dėžių rado paslėptą rekordinį kokaino kiekį iš Centrinės Amerikos.

Darbuotojai kokainą rado suvyniotą į žalias pakuotes, bananų dėžių dugne. Policija konfiskuotą kokainą įvertino 68 milijonais svarų sterlingų, kas yra kiek daugiau nei 79 milijonai eurų. Per visą istoriją tai didžiausias kokaino radinys Čekijos Respublikoje.

Tačiau tai toli gražu ne pirmas kartas, kai per klaidą į prekybos centrus išsiųstose bananų dėžėse randamas kokainas. Per 18 mėnesių, Čekijos Respublikos radinys yra bent jau penktas kartas, kai toks įvykis pasikartoja.

Praėjusių metų sausį, Kelownos mieste, esančiame Kanadoje, vienoje iš bakalėjos parduotuvių, darbuotojai, tarp bananų dėžių siųstų iš Kolumbijos, rado 21 kg kokaino.

Taip pat praėjusių metų birželį kelių „Carrefour“ prekybos centrų parduotuvių Varšuvoje, Lenkijoje, darbuotojai, bananų atvežimo metu rado 160 kg kokaino, suvynioto į žalias ir rudas pakuotes. Liepą, Kroatijos Ploče uoste, tarp atgabentų bananų į prekybos centrus, buvo rasta 18 kg kokaino.

Tokie įvykiai neaplenkė ir Baltijos šalių. Dviejų „Maxima“ parduotuvių esančių Latvijos sostinėje, Rygoje, darbuotojai gruodį pranešė policijai, kad bananų dėžėse, atvykusiose iš Pietų Amerikos, rado į žalius paketus supakuoto 170 kg kokaino.

Pasak Annos Sergi, Esekso universiteto organizuoto nusikalstamumo profesorės, besispecializuojančios kokaino prekyboje, kokaino kontrabanda dažnai remiasi „rip on/rip off“ metodu. Tokiame metode svarbiausias elementas yra korumpuoti darbuotojai abiejose pusėse. Dažniausiai į teisėtą siuntą pakraunami narkotikai, pavyzdžiui į bananų dėžės, kurie kaip ir kokainas yra įprastas produktas, eksportuojamas iš Vidurio ir Pietų Amerikos. Tuomet atvykimo punkte, kiti korumpuoti darbuotojai iškrauna kokaino siuntas ir toliau jas gabena į atitinkamas skirstymo vietas.

„Taip nutinka nebe pirmą kartą. Panašu, kad atsiimant siuntą kažkas nutiko“, – sako ji. „Kažkas „susimovė“ atliekant savo darbą ir neišėmė kokaino, jo atvykimo punkte.“

Praėjusią savaitę, Italijos policija šiaurės rytiniame Italijos regione, esančiame Triesto mieste, aptiko 4,3 tonos kokaino, kurio vertė yra beveik 250 mln. eurų (214 mln. svarų sterlingų). Šis, vienas didžiausių konfiskavimų Europoje, buvo atliktas bendradarbiaujant Italijos finansų policijai, kovos su mafija tyrėjais ir Jungtinių Valstijų nacionalinio saugumo departamentu. Manoma, kad šis konfiskavimas sudavė rimtą smūgį liūdnai pagarsėjusiam Persijos įlankos klanui, didžiausiam narkotikų karteliui šalyje. Dairo Antonio Úsuga David, geriau žinomas slapyvardžiu Otonielis, tariamas Persijos įlankos klano bosas, praėjusį mėnesį buvo išduotas Kolumbijos, Jungtinėms Amerikos Valstijoms. Jam gresia kaltinimai trijuose federaliniuose teismuose.

Kalbėdamas po ekstradicijos, Kolumbijos prezidentas Ivánas Duque sakė, kad Davidas yra „pavojingiausias narkotikų prekeivis pasaulyje“ ir palygino jį su velioniu, buvusiu Medeljino miesto narkotikų kartelio vadovu Pablo Escobaru. Manoma, kad Davidas bėgo daugiau nei dešimtmetį po to, kai net valstybės pareigūnai tapo korumpuotais.

Šiuo metu Bulgarijoje, Kroatijoje, Kolumbijoje, Italijoje, Nyderlanduose ir Slovėnijoje išduoti tarptautiniai arešto orderiai 38 asmenims už prekybą narkotikais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: