LKL lt archyvo nuotr.

Lietuvos krepšinio lyga šiuos metus paskelbė tolerancijos metais, o startavęs projektas #SavasTarpSvetimų padės įprasminti lygos vadovų ir generalinio rėmėjo vertybes bei šio sezono tikslus. Pasitelkdamas krepšinio populiarumą projektas sieks skleisti toleranciją bei užkirsti kelią neapykantos kurstymui visuomenėje. Šį kartą LKL.lt dalijasi žinomos dainininkės Katažinos Zvonkuvienės istorija.

Katažina niekada nesidrovėjo didžiuotis savo tautybe. Ji – lenkė. Visuomenėje esame įpratę ją matyti nuolat besišypsančią ir spindinčią iš laimės. Tiesa, dėl savo tautybės jai yra tekę susidurti su nepaaiškinamais sunkumais.

„Iš tikrųjų, galiu pasakyti, nei paprasta, nei sunku, – paklausta, ar sunku būti lenku Lietuvoje, akimirką pagalvojusi pasakoja Katažina. – Man asmeniškai nebuvo taip lengva. Nors dabar jau atrodo, kad taip sunku nebuvo“.

Katažina pabrėžia, kad kasdienybėje nesijautė esanti kitatautė. Daugiausiai kliūčių tautybė jai sudarė muzikinės karjeros pradžioje.

„Netoleranciją pajutau labiau profesine prasme. Nekalbu apie visus. Ne vienas žmogus norėjo man užkirsti kelią ir sakė, kad „šitos lenkės tikrai neimsime“. Taip tiesiai šviesiai. Bet buvo tokių žmonių, kurie patikėjo, priėmė. O ir pirminė tų kitų žmonių nuomonė pasikeitė“, – LKL.lt pasakoja Katažina.

Ji dar dabar atsimena, kaip vienas žinomas Lietuvos žmogus jai atvirai pasakė, kad jos nemėgsta. Bet po kiek laiko netolerancijos burbulas subliuško – pabendravęs su Katažina jis greitai pakeitė nuomonę.

„Neminėsiu to žmogaus pavardės, bet dabar jo gyvenime yra didžiulė populiarumo banga. Kažkada kai susitikome pirmą kartą, pasirodo, aš jam labai nepatikau. Dėl to, kad esu Katažina. Man buvo labai keista. Bet po pusmečio jis man pasakė: „Kokia tu faina! Tu – kaip visi!“ Taip! – aš jam sakau“, – juokiasi Katažina.

Jos manymu, netoleranciją Lietuvoje labiausiai skatina stereotipai. Bet iš kur ateina tas neigiamas atgarsis, tiksliai negali pasakyti net ji pati.

„Nežinau, gal žmonės susidaro tą neigiamą atspalvį iš politinės pusės. Pavyzdžiui, mano mama labai patikli. Ji tiki viskuo, ką rašo. O kartais kažkas būna ištraukta iš konteksto. Kartais kažkas kažką negero pasako ir taip kursto blogą nuomonę apie kitataučius. Žmonės tai mato, girdi, kalba vienas, kitas, pradeda tikėti jaunimas ir vaikai. Bet kai jie pabendrauja su tais žmonėmis, viskas atsistoja į savo vietas“, – samprotauja Katažina.

Jos manymu, netoleranciją galima pažaboti per auklėjimą, integraciją, bendrų kitataučių renginių organizavimą.

„Tų būdų tikrai galima atrasti. Tik reikia laiko. Man prireikė. O didžiajai masei dar teks palaukti. Kol pavieniai žmonės kurstys intrigas, bus sunku“, – pripažįsta moteris.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: