Filmo "Pineapple Express" kadras

Antradienį Seimas vėl planuoja imtis nedidelio kiekio kanapių dekriminalizavimo klausimo.

Parlamentarai ketina svarstyti tai numatančias Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto patobulintas Baudžiamojo kodekso pataisas. Jau trečias jų variantas numato, kad nuo baudžiamosios atsakomybės būtų atleisti asmenys, kurie „neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė nedidelį kiekį kanapių (jų dalių), kanapių aliejaus, kanapių dervos, kanapių ekstraktų ar tinktūrų neturėdami tikslo jų parduoti ar kitaip platinti.“

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė antradienį taip pat ketina pateikti Seimui šios komisijos išvadas. Etikos sargai nustatė, kad pernai gruodžio 15 d. Seimo plenariniame posėdyje svarstant Administracinių nusižengimų ir Baudžiamojo kodeksų pakeitimų projektus, susijusius su narkotikų dekriminalizavimu, nesikreipus dėl teisinio reguliavimo poveikio vertinimo išvados, buvo pažeistas Seimo statutas.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija yra pasiūliusi Seimui spręsti, ar pradėti jų svarstymo procedūrą iš naujo nuo tos stadijos, kuomet buvo padarytas pažeidimas.
Beje, šiek tiek vėliau – šių metų sausio 18 d. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) ištaisė šią klaidą, nutardamas inicijuoti teisės aktų projektų, numatančių kanapių dekriminalizavimą, ekspertinį vertinimą.

Antradienį šio klausimo likimas priklausys ir nuo to, kaip Seimas reaguos į etikos sargų rekomendaciją.

Seimo statutas numato, kad svarstymo ar priėmimo procedūros Seimo nutarimu gali būti pradėtos iš naujo nuo tos stadijos, kai buvo padarytas pažeidimas, jei pažeidimą viešųjų ir privačių interesų derinimo srityje nustato Etikos ir procedūrų komisija.

Jei Etikos ir procedūrų komisija konstatuoja, jog buvo šiurkščiai pažeista įstatymų leidybos procedūra ar kitos svarbios šio statuto nuostatos ir tai lėmė Seimo sprendimą, Seimas balsuoja, ar pripažinti netekusiu galios, ar palikti galioti ginčijamą įstatymą.

Šiuo metu už disponavimą nedideliu kiekiu bet kokių narkotinių medžiagų gresia baudžiamoji atsakomybė.

Jadvyga Bieliavska (ELTA)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: