Twiter archyvo nuotr.

Afganistano narkotikų baroną Baširą Noorzai Talibanas sutiko kaip didvyrį po apsikeitimo kaliniais, kai buvo išlaisvintas JAV įkaitas Markas Frerichsas.

Pagarsėjusį Afganistano narkotikų baroną, vadinamą heroino Pablu Eskobaru, Talibano lyderiai pasveikino kaip didvyrį, kai jis buvo paleistas iš JAV nelaisvės apsikeičiant kaliniais.

Baširas Noorzai pastaruosius 17 metų praleido JAV kalėjime po to, kai buvo nuteistas už tai, kad turėjo opiumo fermų ir buvo susijęs su platinimo tinklais Niujorke, dėl ko DEA jam suteikė pravardę.

Jis buvo paleistas apsikeitus kaliniais, kai į laisvę buvo paleistas JAV karinio jūrų laivyno veteranas Markas Frerichsas. Šis 60-metis buvo laikomas įkaitu nuo tada, kai buvo pagrobtas Afganistane, kur dirbo civiliniu rangovu.

JAV prezidentas Džo Baidenas sakė, kad derybos, po kurių M. Frerichsas buvo paleistas, pareikalavo „sunkių sprendimų, kuriuos priėmiau nelengvai.“ Tačiau M. Frerichso išlaisvinimą jis pavadino „daugelio metų nenuilstamo atsidavusių mūsų vyriausybės ir kitų vyriausybių partnerių valstybės tarnautojų darbo kulminacija, ir aš noriu jiems padėkoti už visas šias pastangas“.

Noorzai sulaukė didžiulių ovacijų, kai atvyko į Kabulą komerciniu lėktuvu. Talibano kovotojai išsirikiavo gatvėse prie oro uosto, džiūgaudami dėl jo sugrįžimo.

Talibano lyderiai bandė pristatyti apsikeitimą kaliniais kaip naują santykių su JAV etapą. Trumpame pareiškime Talibano žiniasklaidos priemonėms, kuriame padėkojo grupei už susitarimą dėl jo paleidimo, pats Noorzai teigė manantis, kad jo paleidimas galėtų pradėti geresnių santykių laikotarpį.

Tuo tarpu M. Frerichso sesuo išreiškė džiaugsmą dėl brolio sugrįžimo. „Labai džiaugiuosi išgirdusi, kad mano brolis yra saugus ir jau pakeliui namo pas mus. Mūsų šeima meldėsi už tai kiekvieną dieną per daugiau nei 31 mėnesį, kol jis buvo įkaitas. Niekada nepraradome vilties, kad jis išgyvens ir saugiai grįš namo pas mus“, – sakė Charlene Cakora.

Nors Talibanas paskelbė labai mažai informacijos apie tai, kuri grupuotė laikė M. Frerichsą, islamistų grupuotės propagandinio žiniasklaidos kanalo paskelbtame vaizdo įraše matyti, kad jis stovi šalia Anaso Haqqani, jauno, lyderiu laikomu, baimę keliančio Haqqani tinklo, Talibano pogrupio, garsėjančio žmonių grobimais ir savižudžių sprogdinimais, nario.

Originalus klipas buvo pašalintas ir vėl įkeltas be dalių, kuriose Haqqani ir M. Frerichsas stovėjo šalia „Qatar Airways“ lėktuvo, kuriuo Noorzai buvo atgabentas į Kabulą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: