© Miglės Kubiliūtės nuotr. / KaunoZinios.lt

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas, Seimo (TS-LKD) frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis ir frakcijos seniūno pavaduotoja Agnė Bilotaitė kreipėsi į Generalinį Prokurorą, prašydami pradėti ikiteisminius tyrimus dėl UAB „Lietuvos geležinkeliai“ ir įmonės direktoriaus Stasio Dailydkos galimai nusikalstamų veikų.

Pirmasis kreipimasis grindžiamas žiniasklaidoje pasirodžiusia informacija apie UAB „Lietuvos geležinkeliai“ skiriamą paramą su šios įmonės veikla tiesiogiai nesusijusioms, bet su aukštais valstybės pareigūnais (ministru Pirmininku Algirdu Butkevičiumi, Ministro Pirmininko patarėju susisiekimo klausimais Dariumi Jarmantavičiumi ir susiekimo viceministru Sauliumi Girdausku) siejamoms įstaigomis ir organizacijomis.

Generalinės prokuratūros prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą siekiant apginti viešąjį interesą ir nustatyti, ar viešieji valstybės resursai UAB „Lietuvos geležinkeliai“ vadovų nebuvo ir nėra naudojami konkrečių politikų ir politinių partijų protegavimui bei jų rinkimų kampanijų tikslų vykdymui.

„Viešumoje pasirodžiusi informacija šokiruoja. Susidaro įspūdis, kad valstybei priklausančios įmonės vadovas ne tik galėjo siekti papirkti žurnalistą bet ir, matyt, su praėjusios Seimo kadencijos valdančiosios daugumo įtakingų politikų žinia, galėjo švaistyti valstybės lėšas minėtų asmenų interesams. Į viešumą iškilę pavieniai atvejai, liudija apie įmonėje įsivyravusias tendencijas. Todėl ir kreipiamės į teisėsaugos institucijas siekdami, kad būtų apgintas viešasis interesas“, – pažymi G. Landsbergis.

Įtarimas apie piktnaudžiavimą naudojant viešuosius resursus kyla matant UAB „Lietuvos geležinkeliai“ sistemingai skiriamą paramą Vilkaviškio (Algirdo Butkevičiaus Seimo rinkimų vienmandatė apygarda) ir Mažeikių (Darius Jarmantavičius yra Mažeikių rajono savivaldybės tarybos narys) rajonų savivaldybių įstaigoms ir organizacijoms bei su susisiekimo viceministru S. Girdausku siejamai VšĮ „Reventus“. Iš viešumoje pasirodžiusių duomenų kyla pagrįstų įtarimų, jog UAB „Lietuvos geležinkeliai“ lėšos galėjo būti skirtos ir kitų politikų protegavimui, konkrečiai Utenos ir Varėnos rajonuose.

„Lietuvos geležinkelių“ vadovų įtvirtinta praktika visų mokesčių mokėtojų pinigus skirstyti tarsi nuosavame „uabe“, apeinant įstatymus ir teikiant naudą ne mums visiems, o sau naudingam asmenų ratui, atskleidžia, kokio masto korupcija reiškiasi valstybėje. Valstybės valdomos įmonės turėtų būti itin gerai kontroliuojamos ir prižiūrimos, kad jų uždirbti pinigai būtų naudojami racionaliai ir maksimaliai skaidriai, bet faktai rodo, jog yra priešingai– kai kuriose įmonėse korupcija tiesiog veši“, – sako A.Bilotaitė.

Remiantis vieša informacija, Generalinės Prokuratūros taip pat prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą dėl įmonės direktoriaus Stasio Dailydkos bandymo papirkti žurnalistą Šarūną Černiauską. „15 min.lt“ žurnalistas Š. Černiauskas straipsnyje „Kaip Stasys Dailydka mane pirko“ (2016-11-30) pateikia informaciją apie jam siūlytą kyšį: „Nuo jūsų irgi priklauso. Jeigu padėsit iš to naudą turėt, tai čia įsivaizduokit. Tai dar ta nauda galima ir pasidalint, už reklamą gražią ir gerą“.

Iš publikacijos susidaro įspūdis, kad už informacijos (ne)paskleidimą buvo siūloma pirkti reklamą „15min.lt“ tinklalapyje ir tokiu būdu papirkti žurnalistą, paveikti jo atliekamo žurnalistinio tyrimo rezultatus. Tokie veiksmai yra nusikalstami ir nesuderinami su valstybinės įmonės vadovo veikla.

Seimo TS–LKD frakcijos Viešųjų ryšių grupė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: