lsdp.lt archyvo nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT), prašydamas paaiškinti, ar galima įpareigoti medicinos studentus po studijų tam tikrą laiką atidirbti gydymo įstaigose.

Ministras KT teiraujasi, ar valstybė, apmokėdama už studijas ir vykdydama pareigą užtikrinti kokybišką bei prieinamą medicinos pagalbą, turi teisę sutartyse, pasirašomose su būsimais medicinos studentais, susitarti ir dėl jų būsimų darbo vietų.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos pranešimo, toks mokslo įstaigos ir studento susitarimas suprantamas kaip “valstybės užsakymas”.

Teismo taip pat prašoma atsakyti, ar valstybės užsakymas, paties KT įvardytas svarstant Aukštojo mokslo įstatymo atitiktį Konstitucijai, yra sąvoka, galiojanti ir sveikatos apsaugos srityje.

“Mūsų principas – veikti teisingai ir teisėtai. Norime būti tikri, kad valstybės užsakymas sveikatos apsaugos srityje bus reguliuojamas nepriekaištingai. Konstitucinis Teismas pateiks Seimui, Vyriausybei, visiems privalomas elgesio taisykles. Ir tik gavę KT argumentus, juos detalizuosime ir paversime veikiančiais teisės aktais”, – teigė V.P.Andriukaitis.

Ministerijos teigimu, valstybės užsakymas sveikatos apsaugoje leistų išvengti atskirų sričių specialistų trūkumo, būtų pagerintas medicinos prieinamumas visuose Lietuvos regionuose.

Kartu KT prašoma atsakyti, ar valstybei tenkinant sveikatos priežiūros specialistų poreikį, tam tikra specialisto parengimo dalis gali būti finansuojama ir iš kitų šaltinių, pavyzdžiui, apmokama Privalomojo sveikatos draudimo biudžeto lėšomis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: