Įspėjimas! Šis tekstas neskirtas jaunesniems kaip 18 metų arba jautrių nervų skaitytojams.

Jimmy Savile’o seksualinio išnaudojimo skandalas yra tamsus britų pramogų istorijos puslapis, sukrečiantis tautą iki pat jos pagrindų ir atskleidžiantis siaubingą tiesą už mylimo visuomenės veikėjo.

Dešimtmečius Jimmy Savile, žinomas televizijos laidų vedėjas ir radijo laidų vedėjas, naudojosi savo įžymybės statusu, kad sukeltų seksualinės prievartos ir išnaudojimo bangą, palikdamas aukų pėdsaką. Jamesas Wilsonas Vincentas Savile’as buvo anglų didžėjus, televizijos ir radijo asmenybė, vedęs BBC laidas. Per savo gyvenimą jis buvo gerai žinomas Jungtinėje Karalystėje dėl savo ekscentriško įvaizdžio ir labdaringos veiklos. Jo gyvenimo metu buvo pareikšti įtarimai, tačiau jie buvo atmesti, o kaltintojai buvo ignoruojami arba jais netikėjo. Savile ėmėsi teisinių veiksmų prieš kai kuriuos kaltintojus.

Jimmy Savile, plačiai žinomas Jungtinėje Karalystėje, prisistatė kaip charizmatiška ir filantropiška asmenybė, žavėjėjusi savo labdaringomis pastangomis ir vaidmeniu tokiose populiariose televizijos programose kaip „Jim’ll Fix It“ ir „Top of the Pops“. Tačiau po jo mirties 2011 m. pasirodė šokiruojantys kaltinimai, atskleidžiantys Savile’ą kaip serijinį seksualinį plėšrūną, kuris išnaudojo savo įžymybės statusą, kad grobtų pažeidžiamus asmenis, įskaitant vaikus ir jaunus suaugusiuosius.

Maximilian Schönherr nuotr. / Wikimedia comons CC BY 2.5

Kai kaltinimai Savile įgijo populiarumą, išryškėjo nerimą keliantis modelis. Aukos, tiek vyrai, tiek moterys, pradėjo teikti pasakojimus apie prievartą, trukusią daugiau nei penkis dešimtmečius. Savile’o nusikaltimai buvo įvykdyti įvairiose vietose, įskaitant ligonines, mokyklas ir net BBC ribose, kur jis veikė nebaudžiamas. Dėl didžiulio jo piktnaudžiavimo mastai kilo šokiravimo bangos visoje šalyje ir už jos ribų, todėl kilo klausimų dėl tų, kurie galėjo užmerkti akis arba nesiėmė atitinkamų veiksmų, bendrininkavimo.

Vienas iš labiausiai nerimą keliančių Savile skandalo aspektų buvo įvairių institucijų bendrininkavimas ir nesėkmės. Pasirodė pranešimai, kad kelios organizacijos, įskaitant BBC, Nacionalinę sveikatos tarnybą (NHS) ir policiją, gavo skundų ar gandų dėl Savile elgesio, tačiau nesiėmė veiksmų. Nesvarbu, ar tai lėmė tylėjimo kultūra, baimė pakenkti reputacijai, ar netinkamos apsaugos priemonės, neveiklumas leido Savile’ui tęsti piktnaudžiavimą dešimtmečius.

Išgyvenusiųjų Savile’o aukų drąsa kalbant suvaidino lemiamą vaidmenį išaiškinant tiesą ir atskleidžiant jo nusikaltimų mastą. Jų parodymai išaiškino piktnaudžiavimo baisumus ir sukėlė tyrimų bei teisinių veiksmų bangą. Operacija Yewtree, policijos tyrimas, pradėtas kilus skandalui, buvo nuteisti keli aukšto lygio asmenys, susiję su Savile, ir atskleidė platesnę pramogų pramonės piktnaudžiavimo kultūrą.

Jimmy Savile’o skandalas paskatino ieškoti ir iš esmės iš naujo įvertinti apsaugos praktiką Jungtinės Karalystės institucijose. Organizacijos įgyvendino griežtesnius protokolus, kad apsaugotų pažeidžiamus asmenis ir skatintų pranešti apie piktnaudžiavimą. Be to, byloje buvo pabrėžta, kaip svarbu išklausyti ir remti išgyvenusius seksualinius išpuolius, taip pat puoselėti kultūrą, skatinančią pranešti apie netinkamą elgesį, nebijant keršto.

Jimmy Savile’o seksualinio išnaudojimo skandalas amžiams išliks atmintyje kaip šiurpinantis priminimas apie tamsą, kuri gali slypėti už įžymybių ir filantropijos fasado. Tai atskleidė sistemines nesėkmes, sukrėtė visuomenės pasitikėjimą ir visam laikui pakeitė institucijų požiūrį į apsaugą ir atskaitomybę.

Visuomenei kovojant su šio labai nerimą keliančiomis epizodo pasekmėmis, būtina prisiminti išgyvenusius, kurie drąsiai žengė į priekį, ir užtikrinti, kad jų balsas būtų išgirstas, jais būtų tikima ir būtų palaikoma siekiant teisingumo ir prevencijos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: