Kyjive viešintys JAV ir Didžiosios Britanijos diplomatijos vadovai žada tolesnę paramą Ukrainai. EPA-ELTA nuotr.

Kyjive viešintis JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas paskelbė apie naują 717 mln. dolerių (650 mln. eurų) vertės karinę ir humanitarinę paramą Ukrainai.

325 mln. dolerių bus skirti karo smarkiai apgadintos energetikos infrastruktūros atkūrimui, spaudos konferencijoje sakė A. Blinkenas. Be to, 290 mln. dolerių numatyta humanitarinei paramai. 102 mln. dolerių teks išminavimo darbams finansuoti.

JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas per bendrą su britų kolega Davidu Lammy‘iu vizitą Ukrainoje patvirtino tolesnę abiejų šalių paramą Kyjivui. Šia kelione siunčiama „stipri žinia, kad esame už Ukrainos sėkmę, kad esame už Ukrainos pergalę“, sakė A. Blinkenas.

JAV ir Didžioji Britanija yra įsipareigojusios tikslui, kad Ukraina „kariniu, ekonominiu ir diplomatiniu požiūriu stovėtų ant savo kojų“, pabrėžė JAV valstybės sekretorius pokalbių su D. Lammy‘iu ir Ukrainos užsienio reikalų ministru Andrijumi Sybiga kuluaruose. Tai jau penktasis A. Blinkeno apsilankymas Ukrainoje nuo Rusijos invazijos pradžios 2022 m. vasarį.

Jo britų kolega D. Lammy‘is taip pat patvirtino savo šalies paramą Ukrainai. Ji tęsis, kol „baigsis Rusijos imperializmo ir agresijos karas“, akcentavo jis.

Abiejų diplomatijos vadovų susitikime su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu turėtų būti kalbama apie Kyjivo reikalavimą leisti vakarietiškais ginklais smogti kariniams taikiniams Rusijos teritorijoje.

JAV ir Didžioji Britanija yra vienos svarbiausių Ukrainos rėmėjų, šiai ginantis nuo Rusijos.

Jungtinė Karalystė šiais metais Ukrainai perduos šimtus raketų, trečiadienį pažadėjo užsienio reikalų sekretorius Davidas Lammy, po to, kai Vakarų šalys apkaltino Iraną siunčiant Rusijai itin svarbias jai trumpojo nuotolio raketas.

„Galiu pranešti, kad dabar iki metų pabaigos Ukrainai taip pat siųsime šimtus papildomų oro gynybos raketų, dešimtis tūkstančių papildomų artilerijos šaudmenų ir daugiau šarvuočių“, – sakė D. Lammy spaudos konferencijoje su savo kolegomis iš JAV ir Ukrainos.

Tuo tarpu Ukrainos užsienio reikalų ministras Andrijus Sybiha paragino Kyjivo sąjungininkus prie vakarinių sienų numušinėti Rusijos dronus ir raketas, skrendančius virš jos vakarinių regionų.

„Jau buvo daugybė atvejų, kai Rusijos orlaiviai pažeidė kaimyninių šalių ir NATO šalių oro erdvę“, – sakė A. Sybiha. Sąjungininkai turėtų „apsvarstyti galimybę numušinėti raketas virš Ukrainos teritorijos“.

Živilė Aleškaitienė (AFP)Rasa Strimaitytė (ELTA)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: